Световният шампион на WBA, WBC, IBF и IBO в средна категория Генадий Головкин рядко говори негативно за своите съперници, но в случая с мексиканската суперзвезда Саул "Канело" Алварес, казахстанецът сериозно критикува него и целия му екип за положителната допинг проба от преди седмица.

Головкин също така заяви, че Атлетическата комисия на Невада (NSAC) и Доброволческата антидопингова агенция (VADA) трябва да държат Алварес отговорен за положителната му проба за забраненото вещество кленбутерол. Канело и неговият екип, включително и промоуторът Оскар де ла Оя, обвиниха за положителния тест консумацията на замърсено месо, което е често срещан проблем в неговата родина Мексико.

"Ние сме елитни спортисти и искаме на всяка цена да запазим бокса чист. Има закони, които атлетическата комисия и антидопинговата агенция трябва да следят дали се спазват. В този случай те трябва да предприемат някакви мерки. Ако няма да направят нищо, тогава защо има комисия като цяло? Защо говорим за допингтестове?", попита Головкин.

"Когато стигнете до най-високо ниво, хората трябва да гледат уменията, които имате, а не да се чудите коя лаборатория работи за вас. Моето мнение е, че на това ниво атлетите не трябва да пропускат тестове. В противен случай това показва истинското ви лице. Те знаят какво е кленбутерол. Това не е нещо ново. Има много прецеденти в историята", заяви Головкин.

Генадо Головкин (37-0-1, 33 KO) и Канело Алварес (49-1-2, 34 KO) ще се изправят един срещу друг на 5 май в Лас Вегас в дългоочаквана среща реванш, след като първият им двубой завърши наравно през септември 2017 година.