През изминалата седмица стана ясно, че мексиканската суперзвезда Саул "Канело" Алварес (49-1-2, 34 КО) е получил шестмесечно наказание от Атлетическата комисия на Невада (NSAC) заради двете положителни допинг проби през февруари за забраненото вещество кленбутерол.

Преди няколко седмици пък той беше принуден да се оттегли от дългоочакваната среща реванш с шампиона на IBF, IBO, WBA и WBC в средна категория Генади Головкин (37-0-1, 33 КО), който беше планиран да се проведе на 5-ти май в Лас Вегас.

Продължителността на наказанието на мексиканеца обаче позволява двамата атлети да се изправят един срещу друг отново в уикенда на Деня на независимостта на Мексико, както направиха и миналата година в средата на септември.

През февруари, когато Канело даде положителните допинг проби, той и неговият екип заявиха, че това е в следствие на консумация на замърсено месо. Има много противоречия по отношение на обяснението на Канело, защото оправданията със замърсено месо са често срещано явление в Мексико.

Том Льофлер, който представлява интересите на Головкин, беше на изслушването на Канело миналата седмица и заяви: "Комисията не беше съгласна с оправданията на Канело и заявиха, че той отново трябва да кандидатства за боксов лиценз, като преди това трябва да мине през един допинг тест. Ние обаче очакваме от Канело да изяви желание за многократно и произволно тестване от Доброволческата антидопингова агенция (VADA), точно като Головкин".

"Така че, ако отново стигнем до двубой с Канело през септември, очакваме той да продължи да се тества за забранени вещества до септември", добави Льофлер.

Дали обаче Головкин също е съгласен той да бъде тестван на случаен принцип от май до септември, преди реванша с Канело?

"Абсолютно. Абел Санчес, главният треньор на Головкин, винаги е настоявал за тестове на случаен принцип, както към неговият боксьор, така и към неговите опоненти. Това очакваме да се случи и сега", завърши Льофлер.