Шампионът на Световната боксова асоциация (WBA) в лека-тежка категория Дмитрий Бивол (13-0, 11 КО) запази титлата си, след като нокаутира претендента Съливан Барера (21-2, 14 КО) в заключителните секунди на 12-ия рунд на срещата им в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк.

Бивол напълно контролираше двубоя от началото до края и изглеждаше, че ще спечели по точки, но чудовищно кроше просна Барера на пода в 12-ия рунд. Кубинецът беше решен да пребори отброяването на съдията, но Харви Док прецени, че Барера не е способен да продължи мача и даде победата на Бивол чрез технически нокаут.

Не е изненада, че в пласираните удари има доста голяма разлика, като Бивол е стигнал до своя опонент 243 пъти от 778 опита, а Барера е успял да пласира само 65 удара от 606 опита. Сериозна разлика има и в маркиращите удари, тъй като Бивол е пласирал 97 такива, а Барера само 10.

Освен, че е нанесъл повече удари, Бивол беше и по-точен и имаше повече сила зад изпълненията си, принуждавайки Барера да се бори за оцеляването си.

"В първите няколко рунда бях малко резервиран. Въпреки това, обаче, в дванадесетия рунд осъзнах, че мога да го нокаутирам, така че настъпих газта", заяви Бивол след края на мача.

Интересното в изминалата среща е, че и двамата съперници имат доста опит в аматьорския бокс, тъй като комбинираните им победи на аматьорско ниво са 553. Бивол има спечелени и два златни медала от националните първенства на Русия през 2012-та и 2014-та година, преди да реши да стане професионалист по-късно през годината.

Бивол спечели временната титла на WBA в лека-тежка категория през 2016-та година, когато победи Феликс Валера. След това през миналата година, когато шампионът Андре Уорд се пенсионира и освободи редовната титла на WBA, Бивол получи колана и го защити през ноември след като нокаутира Трент Бродуърд на галавечер в Монте Карло.

Сега в света на бокса вече усилено се коментира и потенциален обединителен мач на Бивол с шампиона на WBO Сергей Ковалев за втората половина на тази година с евентуален домакин "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк.