България ще има пет финалистки в женската надпревара на 69-ото издание на международния боксов турнир „Странджа“, който се провежда в столичната зала София.

До мачове за титлата в своите категории стигнаха Севда Асенова (48 кг), Габриела Димитрова (51), Стойка Петрова и Златислава Чуканова (54 кг) и Станимира Петрова (57).

Асенова и Димитрова спечелиха по категоричен начин полуфиналните си мачове с по 5:0 съдийски гласа. При най-леките Севда се справи с чехкинята Яна Прокесова и в спора за златото ще играе срещу индийката Чунгнейжанг, която също спечели с 5:0 срещу китайката Йе. 

Димитрова изигра трети силен мач на „Странджа“, като не остави съмнение в превъзходството си над италианката Джойа. За нейно съжаление в другия полуфинал Вирджиниа Фуч (САЩ) загуби от Айкатерини Куцогеоргопо (Гър) и избяга от нова среща с българката. Именно американката победи Габи в миналогодишния финал на „Странджа“. Гъркинята пък отстрани в първия кръг сега Еми-Мари Тодорова.

В категория до 54 кг ще има изцяло български финал между опитната Стойка Петрова и младата Златислава Чуканова. Медалистката ни от европейски и световни първенства спечели с преференция мача си срещу индийката Маиснам, макар да бе предупредена официално в третия рунд за нечиста игра – 3:2 (26:30, 26:30, 28:28, 29:27, 29:27). Чуканова пък надигра с 5:0 съдийски гласа третата българка в категорията Розалия Пайчева. 

Интересното е, че Стойка и Злати играха финал на държавното първенство в Ямбол преди 2 седмици, който завърши с победа с 2:1 за Петрова. 

Станимира Петрова пък се класира без игра за финала при 57-килограмовите. След като отстрани Деница Елисеева в 1/4-финалната битка вчера, днес румънката Ленута Перижок се отказа от участие още на сутрешния кантар заради контузия. 

В спора за титлата в категорията Станимира ще срещне световната шампионка за девойки и участничка в Рио 2016 Ирма Теса от Италия. Двукратната носителка на купа „Странджа“ Петрова през 2017 г. остана първа подгласничка за трофея, а Теса отпадна още в първия кръг, но в по-горната категория до 60 кг.
Последната ни полуфиналистка Михаела Николова загуби мача си с индийката Сеема Поониа с 0:5 при най-тежките (+81 кг). Това бе първа среща за българката в турнира и въпреки поражението тя спечели бронзовото отличие в категорията.