Боксът може да загуби мястото си за Олимпийските игри в Токио през 2020-та година, тъй като от Международния олимпийски комитет (МОК) са силно притеснени от хаоса в управлението на Аматьорската международна боксова асоциация (АИБА).

Президентът на МОК Томас Бах заяви пред репортери в Пьонgчанг, че от комитета са "изключително притеснени от управлението" на АИБА и "си запазват правото да не допуснат спорта" до програмата на Летните олимпийски игри в Токио през 2020-та и младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, които ще се проведат идния октомври.

Бах също заяви, че от АИБА не са успели да изяснят вътрешните процедури за взимане на решения и начина, по който е бил избран новият президент на асоциацията. От МОК имат и много въпроси без отговор, свързани с финансите, съдийството и антидопинговите програми на АИБА.

Към момента от Международния олимпийски комитет са предприели разследване за множество злоупотреби в АИБА и всички контакти с федерацията са замразени, с изключение на тези на чисто работно ниво.

От АИБА имат срок до 30-ти април тази година да предоставят доклад за начина, по който смятат да се справят с текущите проблеми.