27 състезатели (14 мъже и 13 жени) ще представят България в 69-ото издание на най-стария международен боксов турнир в Европа - „Странджа“. Надпреварата ще се проведе в столичната зала „София“, като за първи път ще е в 7 състезателни дни - от 19 до 25 февруари. Билети се продават в ticketpro.bg, като са на цена 5 лв. за елиминации те, 7 за полуфиналите на 24 февруари и 10 лв. за финалите на 25-и. 

В турнира ще участват над 300 състезатели от 34 държави. При жените във всички категории ще пристигнат медалистки от европейски, световни първенства и олимпийски игри. 

„Радостното е, че в три категории ще имаме по три състезателки. Момичетата са добре подготвени, а „Странджа“ ще е добра проверка по пътя ни към важните състезания – европейското и световното за жени“, сподели старши треньорът на националките Петър Лесов. 

„Ще видите едни по-различни боксьори на „Странджа“ - по-силни и по-технични. Надявам се да вземем и повече медали“, обяви наставникът на мъжете Жоел-Солер Арате. 

„Мъжете нямат големи първенства тази година, но това не означава, че няма да се готвят на пълни обороти, увери президентът на БФБ Красимир Инински. - Шестима национали ще участват в WSB сериите, продължаваме с боксовите вечери от Националната лига, които ще са през юни, октомври и декември. Ще изпратим 7 мъже и 5 жени за участие в европейското до 22 г. в Румъния в края на март. Освен това обмисляме двустранни срещи с Англия, Украйна или със световен сборен отбор“, допълни той. 

Венцислав Николов, член на управителния съвет на Българския професионален боксов съюз (БПБС) пък обяви, че се обмисля и организирането на първия по рода си у нас съвместен турнир между аматьори и професионалисти, който ще бъде наречен „Заедно“. 

Ето и съставите на националните ни отбори за турнира „Странджа“: 

Мъже 
52 кг – Даниел Асенов и Тинко Банабаков 
56 кг – Боян Асенов 
60 кг – Кирил Русинов 
69 кг – Петър Драганов, Николай Коев, Роберт Чамасанян 
81 кг – Благой Найденов и Пламен Петков 
91 кг – Радослав Панталеев, Кристиян Димитров и Иван Мечков 
+91 кг – Петър Белберов и Александър Георгиев 

Треньори: Жоел-Солер Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров 

Жени 
48 кг – Севда Асенова 
51 кг – Еми-Мари Тодорова, Габриела Димитрова и Венелина Поптолева 
54 кг – Розалия Пайчева, Стойка Петрова и Златислава Чуканова 
57 кг – Станимира Петрова, Деница Елисеева и Пламена Иванова 
60 кг – Аслъхан Мехмедова 
69 кг – Мелис Йонузова 
81 кг – Михаела Николова 

Треньори: Петър Лесов, Веселин Тодоров, Младен Сталев и Ангел Тодоров