Един месец след старта на БФБ е-баскет лигата от ФИБА обявиха, че ще стартират своя инициатива по навлизане в електронните спортове. Иновационният проект е с цел да се разшири семейството на баскетбола и да се навлезе по-сериозно в този дял на забавленията. ФИБА вече обяви пред националните федерации новия проект и заяви готовността си да помогне за промоцията на национални е-баскетболни състезания.
 
След цял месец тестове и повече от 40 часа предаване на мачове на живо на канала на централата в YouTube ФИБА ще даде възможност за по-мащабно включване на националните шампионати на международни платформи. От световната федерация вече са в контакт с NBA2K за изпиване на детайлите по проекта.
 
През юни са планирани тестови серии от демонстративни игри FIBA eSports, след които окончателно ще се вземе решение дали да бъде организирано и официално ФИБА състезание в тази насока. Пробните мачове ще са на версията на PlayStation за NBA2K като ще се ползва режим Pro AM.
 
Отделно от ФИБА ще организират специални обучения за екипите на националните федерации, за да подпомогнат работата им по места.
 
Проектът на БФБаскетбол - БФБе-баскет лига пък продължава, като мачовете достигнаха до етап на директни елиминации. Най-интересните сблъсъци от плейофите по традиция остават в ефира на ТВ1, а също и в YouTube канала на eSports Bulgaria./БТА