Андрей Рубльов вярва, че организаторите на "Уимбълдън" са допуснали грешка с недопускането на тенисисти от Русия и Беларис през миналата година и добави, че единственият губещ е бил самото събитие. Тази година турнирът от Големия шлем в Лондон отмени спорното си решение да не позволи на състезатели от двете страни да играят след нахлуването в Украйна.

"Ние говорихме и мисля, че можем да намерим решение. Ако наистина искаме да направим това, което е по-добро за тениса и за хората, мисля, че имаше по-добри възможности. Не просто да забраним участие, защото те по този начин навредиха само на себе си", каза световният номер 7 Рубльов.

"В крайна сметка мисля, че имаше опции да се справим много по-добре. Сега сме тук и аз съм наистина щастлив да се върна", добави той.

АТП и УТА впоследствие лишиха "Уимбълдън" 2022 от точки за ранглистата в отговор на забраната.

Тази година всички руски и беларуски играчи подписаха декларации, че няма да изразят подкрепата си за нито един от режимите и че не получават пряка или непряка държавна подкрепа.

25-годишният Рубльов преодоля пасив от 2:5 във втория сет и победи австралиеца Макс Пърсел с 6:3, 7:5, 6:4. Така във втория кръг той ще играе със сънародника си Аслан Карацев. /БТА