Защитаващият титлата си Стефан Петерханзел (Франция) с Пежо спечели осмия етап от рали Дакар. Той спечели с време 5:15.18 часа отсечката с дължина 498 километра от Уюни до Туписа в Боливия.

За Петерханзел това е 40-а етапна победа в кариерата на рали Дакар. Той е печелил автомобилната надпреварата 13 пъти. Втори на 49 секунди в етапа завърши Сирил Депре (Франция) също c Пежо, а трети на 2.12 минути остана Насер Ал Атия (Катар) с Тойота.

Испанецът Карлос Сайнц с Пежо, който е шампион от 2010 година, финишира пети в осмия етап, но запази лидерската си позиция в генералното класиране при автомобилистите. Той има аванс от 1:06.37 час пред Насер Ал Атия и 1:13.42 час пред Петерханзел.

При мотоциклетистите победител в осмия етап стана Антоан Мео (Франция) с КТМ с време 5:24.01 часа. Втори и трети са съответно Рики Брабек (САЩ) с Хонда на 1.08 минута и Тоби Прайс (Австралия) с КТМ на 2.45 минути.

Адриен ван Беверен (Франция) с Ямаха финишира седми, но остава лидер в генералното класиране. Той води с 22 секунди пред Кевин Бенавидес (Аржентина) с Хонда и с 6.34 минути пред третия Матиас Валкнер (Австрия) с КТМ.

При АТВ-ата чилиецът Игнасио Касале с Ямаха, шампион през 2014 година, води в генералното класиране, а победител в осмия етап стана Симон Витце (Франция) с Ямаха с време 6:52.32 часа.

При камионите защитаващият титлата си Едуард Николаев (Русия) с Камаз завърши четвърти в осмия етап, но остава начело в генералното класиране с аванс от 46:25 минути пред аржентинеца Федерико Виягра с Ивеко.

Победител е етапа стана Дмитрий Сотников (Русия) с Камаз с 4:23.32 часа.

При UTV-машините бразилецът Рейналдо Варела с Кан-Ам спечели етапа и продължава да е начело в генералното класиране. 

Деветият етап на рали Дакар е отменен заради неблагоприятни метеорологични условия. Отсечката с дължина от 513 км от Туписа (Боливия) до Салта (Аржентина), насрочен за днес, няма да се състои, тъй като прогнозите са за проливни дъждове и очаквани гръмотевични бури.

Рали Дакар се подновява във вторник с десетия етап между Салта и Белен в Аржентина. Надпреварата завършва на 20 януари в Кордоба./БТА