Катарският пилот Насер Ал Атия от отбора на Тойота беше най-бърз в първия етап от тазгодишното Рали Дакар при автомобилистите, като преодоля 31-те километра по каменисти и трудни участъци от Лима до Писко за 21 минути и 51 секунди. 

Той завърши с 25 секунди преднина от холандеца Бернхард тен Бринкее, също с Тойота, и с 34 пред Николас Фухс от Перу, който кара Богуърд.

Французинът Себастиен Льоб, който беше втори от миналата година, имаше проблеми с авмария на автомобила си Пежо и завърши на 29-о място, изоставайки на 5:37 минути от първенеца. Сънародникът му и миналогодишен шампион Стефан Петерханзел, също с Пежо, и той имаше тежък ден. Петерханзел остана на 11-о място, на 2:15 минути от катареца.

При мотоциклетистите британецът Сам Съдърланд от КТМ, който е миналогодишен шампион, стартира по най-добрия начин, като завърши с време 20.55 минути. Втори се нареди Адриен ван Беверен от Франция с Ямаха, изостанал на 0.33 секунди, а трети е Пабло Кинтания от Чили с Хускварна, който е на 0.56 секунди.

Португалският състезател Жоаким Родригес падна от своя мотоциклет при опит да прескочи пясъчна дюна, но самият той пострада сериозно и трябваше да бъде откаран в болницата с хеликоптер. Прегледите обаче показали, че няма кой знае какви сериозни поражения, пишат медиите в страната му.

При камионите изненадващо добре стартира чешкият екипаж на Татра начело с Алеш Лопраис, който спря хронометрите на 25.15 минути. Шампионът от миналата година Мартен ван ден Бринк от Холандия (с Рено) остана на 22 секунди.

При АТВ-машините поведе Игнасио Касале от Чили с Ямаха с 27.32 минути, а при бъгитата води Анибал Аляго от Перу с двигател Поларис и време 31.27 минути.
Тази година Рали Дакар преминава през териториите на три държави - Перу, Боливия и Аржентина. Тази нощ е вторият му етап с дължина 267 километра като стартира в Писко, преминава през резервата Насионал де Паракас, Пампа де Тате, Ика, Сан Хосе де лос Молинос и отново финишира в Писко./БТА