Екипажът Екатерина Стратиева/Георги Аврамов приключи успешно тазгодишното си участие на рали Канарски острови. Кръгът от Европейския рали шампионат предложи доста технично трасе, а времето редуваше ту слънчеви лъчи, ту облачно време.

Специално за Gong.bg Стратиева сподели впечатленията си от ралито, както и обобщи изминалата година.

"За съжаление последният кръг от европейския шампионат - рали Канарски острови не беше това, което очаквах и това, за което се бяхме подготвили. Оказа се, че има много неизвестни...и в голяма част всичко бе шанс за правилната гума с правилната настройка в точния момент. Някои имаха този късмет, докато други се лутаха и бореха за оставане на пътя", започна разговора ни с нея. 

"Първият ден беше изцяло невъзможен за нас. Допуснах грешка с настройките, а изборът на гуми....за съжаление направих най-неправилната комбинация, която доведе до загуба на много време, а също така и увереност. Просто беше много трудно всичко и много объркано. След като видяхме това заедно с моя навигатор Жоро решихме, че целта в този ден ще бъде просто да стигнем до последния сервиз и да намерим баланса за следващия ден. Излизаш на 22 градуса, но след някакви километри се оказваш на 6 градуса. Топло - студено, дъжд - мъгла, слънце... Даже в момента, в който реших, че ще купуваме гуми за тези доста по-студени условия от това, което бяхме подготвили се оказа, че просто всичко е изкупено и няма шанса за наличност. Късмет - за едни добър, а за други ужасен. Не искам да се оправдавам....има дни, които просто не са твоите, дни в които грешиш....въпроса е да видиш грешките и да не ги допускаш в бъдеще", добави тя. 

"Отново се появи и проблем на компютъра, който индикираше за ниско налягане на маслото. Не исках да рискувам повече, както се получи на предния старт в Португалия и решихме да спрем, докато е време и проверим какво се случва. С това изостанахме с още минута и нещо от първия ден. Всичко беше загубено и най-разумното беше да се запазим на пътя без излишни рискове и просто да стигнем до финала, ако това е възможно".

"За втория ден променихме някои неща и най-важното е, че бяхме с 4 еднакви гуми за мокро, които в комбинация с други настройки спомогнаха доста за по-добро поведение по тези трасета / нещо, което се оказа, че голяма част от пилотите са направили още в първия ден/. Определено се покачи темпото, но не беше това, което можех и исках да направя. Просто не бе моето рали. Отборът и инженерите се опитваха да ни помогнат максимално, но и за тях бе трудно да се намери балансът.  Никой не очакваше такова време и такива условия на пътя. Определено научих доста нови неща от съотборниците ми. Неща, които биха ни помогнали за 2021 г. ако имаме възможността да сме отново на терен", каза още Стратиева. 

"Безкрайно съм щастлива, че отборът ни Сентелок стана за втора поредна година шампион при отборите, а Алексей Луканюк пак спечели шампионската титла след доста драматичната 2019 г, когато за съжаление остана втори въпреки всичките му спечелени етапни победи и ралита. Благодаря на моите спонсори в лицето на Петрол АД, ПОД Бъдеще, Баухаус, Бош, както и Версо травел, Астра оптик и Фреш принт. Без тяхната помощ нямаше да можем да минем през тази трудна година. Вярвам, че въпреки всички трудности те ще направят всичко възможно да са с нас и през 2021 г."

"Благодаря и на медиите, които показаха, че нашият спорт съществува, както и ние. И така с две думи, бяхме подготвени за една силна 2020 година с участие в 5 кръга от Европейския шампионат, но ... всичко се промени следствие на ситуацията в целия свят. Ние започнахме с катастрофа, последвана от отпадания, загуба на увереност и други проблеми дори и здравословни...Еми такъв е бил късметът. За съжаление не само в спорта се оказаха трудни времената".

"Искам да пожелая на всички хубави предстоящи празници, много здраве и една по-спокойна и положителна година. Не губете вяра и мечтайте за хубавите мигове, които ще изгреят след този мрак през който се преминава. Благодаря Ви!", каза в заключение трикратната европейска шампионка.