Първият ден от 39-ото международно Монбат Рали Сливен беше спечелен от екипажа на шампионите за 2018 г. Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт, Шкода Фабия R5), които доминираха в 6 от днешните 7 скоростни етапа (100.83 км). 

Тотална доминация в първия ден на рали Сливен 2019 показаха Мирослав Ангелов и Георги Гаджев от Мегапорт Рейсинг (Skoda Fabia R5). Екипажът води с 47,5 сек на Дан Гиртофан и Тудор Марза (Skoda Fabia R5) след 7 отсечки, от които спечелиха 6. 

Румънските пилоти успяха да вземат само един етап – СЕ5 Чуката, в който Ангелов остана трети на 4,3 сек от Гиртофан, но в следващия шампионът на България на рали спечели етапа с 18,4 сек. 

След края на деня стюардите върнаха 5 сек на Гиргофан от СЕ3 Раково, когато румънският пилот е настигнал кола за сигурността в етапа и е бил забавен от нея. В същия етап колата е настигната и от Ангелов, но на по-бърз участък от този, на който я застига Гъртофан. 

"Тактиката ни бе да атакуваме на третата отсечка, защото очаквахме тя да е решаващата. На първите минавания на етапите избрахме средни по твърдост гуми, защото беше по-хладно. На вторите минавания бяхме единствени с най-твърдите гуми, което видяхме, че се оказа правилно решение. Но още преди това имахме комфортна преднина. На суперспециалния етап се пазехме от бордюрите и не забавлявахме максимално публиката на обратните завои, но спечелихме и него. За утре предвиждаме по-тактическо каране и запазване на преднината, но няма да спрем да даваме газ", коментира Мирослав Ангелов. 

Забележителна езда направи екипажът на Григоров Рейсинг - Григор Григоров/Мартин Милушев (Пежо 208 R2), които не само са най-добре класиралият се днес екипаж в категорията на автомобилите с един двигателен мост, но и са преките претенденти за първото място, освен в клас RC4, а и в групата на младежите.

Като приятен сюрприз за местните фенове може да се приеме класирането на 7-о място (последното, за което се присъждат бонус точки) на Дилян Станков/Йордан Йорданов (Булсим, Пежо 208 R2), за които автомобилът е напълно непознат, пристигнал при пилота преди броени дни. Станков обаче изглежда се адаптира много бързо към него и днес на два пъти влизаше в шестицата на най-бързите екипажи.

В категорията на нехомологираните автомобили начело са шампионите за тази група от 2018 г. Калин Бенчев/Александър Спиров (Дунев Рейсинг, Субару Импреза WRX), заемащи 11-а позиция в генералното класиране.

За утре Монбат Рали Сливен предвижда 4 специални етапа (64.8 км) и общата дистанция от 155.80 км. Надпреварата ще бъде подновена в 10:28 ч. с напълно непознатия етап Трапоклово (11.42 км). Трасето преминава през три села, което организаторите на надпреварата прилагат тази позната европейска практика за първи път.

Финалът на ралито е най-дългата скоростна отсечка в шампионата до момента - 33.5-километровата Сините камъни, като според местните експерти точно тя трябва да реши изхода на Монбат Рали Сливен. Първият автомобил ще пристигне на пл. Хаджи Димитър в центъра на града за официалната церемония около 15:30 ч.

Класирането на първите 7 екипажа от първия ден на Монбат Рали Сливен:
1. Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт, Шкода Фабия R5) - 57:28.3 мин.
2. Гиртофан/Мурза (Рум, Шкода Фабия R5) - 58:15.8 мин
3. Тихомир Стратиев/Еди Сивов (Марина Моторспорт, Форд Фиеста Прото) - 59:04.2 мин
4. Йордан Атанасов/Янаки Янакиев (АРТ Рейсинг Тим, Мицубиши Ево 9) - 59:52.7 мин
5. Григор Григоров/Мартин Миленков (Григоров Рейсинг, Пежо 208 R2) - 1.01:10.5 ч.
6. Антон Титов/Динко Господинов (Мегапорт, Ситроен DS3 Макс) - 1.02:04.4 ч.
7. Дилян Станков/Йордан Йорданов (Булсим, Пежо 208 R2) - 1.02:13.4 ч.