Ден преди старта на 48-ото автомобилно рали "Стари столици" в Шумен само трима от общо десетимата носители на титли в шампионата за 2017 година са известни.

Това са победителят в RC5 Симеон Симеонов (Хюндай i20 Купе - 197.4 т.), най-бързата дама през годината - Виктория Гъркова (Хюндай i20 Купе - 61 т.) и първенецът в категорията на нехомологираните автомобили - Тодор Атанасов (ВАЗ 2108, 93.6 т.).

Едната причина е, че финалното състезание има най-ниския коефициент за сезона (1.0), така че бонуси за класирането няма а и тримата са натрупали такъв аванс, че дори и съперниците им за първото място Денис Станчовски (Хюндай i20 Купе) и Петър Павлов (ВАЗ 2105) да победят в Шумен, те пак нямат никакъв шанс да ги достигнат. 

Колкото до Гъркова, освен големия авантаж преди финала, тя няма да има нито една дама в конкуренцията в Стари столици.

Но интригата остава за генералното класиране и за другите класове, където разликите са прекалено малки, а както винаги състезанието (трета година по ред то ще е върху мокри пътища) е напълно непредсказуемо.

Тихомир Стратиев (Марина МС, Пежо 208 R2) води на Григор Григоров (Григоров Рейсинг, Пежо 208 R2) с 19.6 т., а за първото място се присъждат 25. 

Главната титла за 2017 г. обаче е само едната от трите "писти", на които спорят Стратиев и Григоров. Двамата са разделени от 18 т. в шампионата за автомобилите с две задвижващи колела и от 25 т. в клас RC4. Така че спорът между варненеца и двукратният шампион на Хюндай Рейсинг Трофи ще е гвоздеят на шуменското рали.

Много по-малка е преднината - само 13 т., с който Христо Атанасов (Бултранс, Ситроен С2 VTS) води на Антон Титов (Мегапорт, Ситроен DS3 R3 Макс). При положение, че Атанасов спечели, това ще бъде повторение на титлата му от 2015 година, а успех на Титов би му донесъл първа победа в шампионат на страната.

Не така завързано е положението за престижния трофей, носещ името на трагично загиналия пилот Тодор Славов. Това е четвъртата "писта" за Григоров, която той най-вероятно ще спечели, след като разликата между него и Симеон Симеонов е 28.6, следователно дори и финал за Григоров означава победа за годината.

В състезанието са заявени 31 състезатели, но това няма да е бройката на стартиращите, след като двама пилоти отпаднаха още преди техническия преглед утре.

Финалният кръг стартира в събота с етапа Ардашес (13:33 ч., 7.1 км), а денят завършва с четвъртия по ред и най-атрактивен етап в програмата - Площад България (16:42 ч., 1.10 км).

В неделя се карат други 5 специални етапа (общо за 9-те изпитания километража е 80.9), като началото е с най-дългото изпитание на Стари столици - Пивовара 1 (9:28 ч., 12.30 км), а финалът е пред общината в Шумен в 14:19 ч.