Точно 60 минути остана жива интригата около новата титла в рали-спорта на България, след като днес, на 2.85 км от старта на втория специален етап - Новосел 1 (12.20 км), екипажът Григор Григоров/Даниeл Миленков (Григоров Рейсинг Тим, Пежо 208 R2) излезе извън пътя и се удари в крайпътни дървета. 

Двамата състезатели са без драскотина, но за тях едновременно приключиха надеждите да бъдат новите шампиони в генералното класиране, да са победители в надпреварата на автомобилите с две предавателни колела, да са новите носители на Трофея Тодор Славов (шампионата за млади пилоти) и да бъдат първенци в клас RC4.

Преди драмата, която се разиграва на десен бърз завой, в средата на който Пежо-то "стъпва" върху дъждовен ручей и става некотролируемо, двамата бяха най-близо до лидерите в класирането - Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (Марина Моторспорт, Пежо 208 R2).

Забележителното е, че Стратиев/Борисов е първият екипаж, който след 13 години печели титлата с автомобил, който не е с 4 задвижващи колела и турбинен двигател. 
Последната такава годишна победа е от 2004 г. и е на сметката на Крум Дончев и Стойко Вълчев.

Катастрофата на Григоров/Миленков е точното определение за това, че рали "Стари столици" е непредвидимо, а когато вали дъжд - надпревара, за която не важат абсолютно никакви прогнози. И за да бъде картината още по-пълна, всички пилоти без изключение са категорични, че тази година трасетата на шуменския финал са по-хлъзгави от когато и да е, а аквапланингът е на всеки 100-150 метра по етапите.

Оставяйки настрана битката за титлите, развоят на 48-ото рали "Стари столици" ще се запомни с два факта. 

Първият е, че ветеранът Георги Василев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) спечели първата си етапна победа на Новосел 1, за да я дублира във второто преминаване на същите 12.20 км.

И в двата етапа той бе по-бърз от Игнат Исаев/Теодоси Димитров (Мегапорт) съответно с 9.3 и 40.7 сек. По една етапна победа имат Исаев/Димитров и Стефан Желязков/Иван Турлаков (Дианел, Ситроен Саксо), който бе най-бърз на градското трасе в Шумен и надбяга едновременно и Василев, и Исаев.

В края на деня Василев и неговия навигатор Стефан Добрев водят с 49.2 секунди пред далеч по-маломощния автомобил Ситроен DS3 R1 на Игнат Исаев/Теодоси Димитров (Мегапорт) и с 1:38.8 мин на вече предизвестените шампиони за 2017 г. Стратиев/Борисов.

Ако Василев/Добрев спечелят и втория ден от "Стари столици", утре на финала пред общината в града двамата ще запишат първата си победа в генералното класиране след близо 20-годишна кариера в автомобилните ралита.

В едномарковия шампионат на Хюндай Рейсинг Трофи след първия ден води екипажът Станчовски/Карчев, следван от Симеонов/Йорданов и Гъркова/Павлова.