Испанецът Дани Сордо от отбора на Хюндай води след първия ден на рали "Сардиния", осми кръг от Световния рали шампионат.

След първите 9 етапа Сордо има преднина от 10.8 секунди пред финландеца Теему Сунинен с Форд и 11.2 секунди пред третия От Танак с Тойота от Естония.

Сордо излезе начело в подреждането след шестия етап, макар да постигна първата си етапна победа чак в осмия. Преди това на върха бяха Сунинен и сънародникът му Яри-Мати Латвала, който обаче отпадна в шестия етап заради механичен проблем в автомобила му Тойота.

Французинът Себастиан Ожие със Ситроен, който е лидер в генералното класиране в шампионата, спечели първия етап от днешното състезание, но в последствие имаше сериозни проблеми, а удар в крайпътна скала в петия етао го изхвърли от състезанието, тъй като по шасито му бяха нанесени сериозни поражения.

Друг от фаворитите - белгиецът Тиери Ньовил с Хюндай, също имаше сериозни проблеми в днешния следобед, след като изгуби контрол над колата си и излезе от пътя заради грешка на навигатора му Никола Жилсул, която му коства повече от 25 секунди, за да доведат общия му пасив от Сордо до близо 50 секунди.

В събота предстоят нови шест етапа, а в неделя са заключителните четири./БТА