След невероятните 4767 км изпълнени със състезателно каране, по един от най-тежките терени на планетата - Monster Energy Honda завоюваха 1-во и 2-ро място при мотоциклети на Рали Дакар 2021. Аржентина се сдоби с първия си победител при мотоциклетите, а Honda не бяха повтаряли този успех от 1987 г.

Кевин Бенавидес влиза в рекордите като първия Аржентинец победител при мотоциклетите.

Неговият съотборник Рики Брабек се класира на втора позиция, с изоставане от 4 минути и 56 секунди. Брабек направи страхотно каране в последната част на надпреварата, спечелвайки специалния етап от 200км. Той водеше до самия финал в Джеда.

След като прекоси финиш линията, Бенавидес сподели: „Насладих се на последния ден. Невъзможно е да бъдеш перфектен през двете седмици на Дакар. Важното е да бъдеш спокоен и концентриран, ден след ден. Когато паднах в пети етап, бях много притеснен, че няма да имам шанс за победата. Ударих си главата в земята доста силно, чувствах болка в глезените. Мислех, че Дакар е приключил за мен.“

"Опитах се да продължа с карането и да се концентрирам в състезанието. Тази стратегия ми се отплати. Винаги се опитвам да карам ден за ден. Не може да мислиш прекалено много за крайното класиране, защото състезанието е дълго. Все още не осъзнавам случилото се. Изключително горд съм, че съм първия южноамериканец, който печели Дакар. Мечтаех за този момент. Не мислех, че ще се превърне в реалност. Невероятно е. Също така, това е страхотен резултат за отбора. Начо падна лошо, а Хуан имаше проблеми в края, но се справихме като отбор. Мотоциклетът беше много добър и надежден. Всички от отбора работиха здраво. Много съм горд, че съм част от историята".

Брабек натискаше здраво, за да повтори успеха си от миналата година. Ето какво каза той;

"Пътната книга беше изключително трудна тази година. Така резултатите ставаха непредвидими. Изключително интересно рали се получи от тази гледна точка. В крайна сметка ние завършихме 1-ви и 2-ри, с разлика от няколко минути. Времената бяха много близки. Това превърна Дакар в доста диво състезание. Дори не съм бил роден, когато Honda са постигнали този резултат през 1987 г. Много е яко, че сме част от тази история.“

"За съжаление Хуан приключи участието си вчера. Щеше да хубаво да бъдем с него на подиума. Развълнуван съм от резултата, това ме прави един от единствените американци, които са се качвали на подиума два пъти. Ще го добавя към трофеите ми от Дакар! Вече съм решил да се поуча от допуснатите грешки през първата седмица, за да бъда по-добър догодина! Преди 10 дена не мислех, че имам шанс за подиум. Преди 3 дни бях на 50 секунди от лидера и имах големи надежди, и не се отказах докрая! Направихме най-доброто възможно. Карах много силно тази седмица, но ми е трудно да преглътна второто място. Определено искам да се справя по-добре догодина!".