Катарецът Насер Ал Атия спечели предпоследния 13-и етап на рали Дакар, но големият победител бе испанецът Карлос Сайнс, който увеличи преднината си на върха в генералното класиране, след като основният му конкурент Стефан Петерханзел катастрофира.

Ал Атия с Тойота измина 369-километровото трасе между Сан Хуан и Кордоба за 2 часа и 53 минути. Втори остана представителят на домакините от Аржентина Лусио Алварес на 11:16 минути с Хилукс, докато трети завърши друг пилот на Тойота Жиниел де Вийерс от ЮАР, който остана на 13:06 за Ал Атия.

13-ият етап на ралито бе пълен с драматични обрати, след като Петерханзел загуби всякакви шансове за краен успех, тъй като катастрофата, която претърпя, го забави страшно много и той остана на повече от час за Ал Атия, като така загуби и второто място в генералното подреждане.

Сайнс с Пежо пък завърши пети на 19:37 минути зад Ал Атия, но все оше има преднина от 46:18 минути пред катареца, който е втори.

Трети в генералното класиране е Де Вилиерс, който изостава на точно час и 20 минути от Сайнц.

При моторите етапната победата бе за австралиеца Тоби Прайс с КТМ. Втори остана аржентинецът Кевин Бенавидес с "Хонда", а трети остана французинът Антоан Немео също с КТМ.

В генералното класране първи е австриецът Матиас Валкнер, който води с 22:31 минути пред Бенавидес и с 27:45 минути пред Прайс./БТА