Окончателният вариант на стартовия списък за първото от ралитата в националния шампионат тази година "Твърдица", се сви до 27 коли, които днес в 16 часа церемониално ще преминат през арката на състезанието на пл. Свобода. 

Три от екипажите отпаднаха още преди вчерашния административен преглед, като на него не се явиха два сливенски автомобила - на Ясен Шопов (Булсим, Ситроен Саксо) и на Георги Радев (Дианел, Ситроен С2). 

Третият е на старозагореца Недялко Денев (Пежо 106 Рали), чийто мотор намерил да "гръмне" вчера, така че заралиите изобщо не потеглили към Твърдишкия балкан.

Така, след като днес всички останали коли преминаха без проблеми през техническия преглед, списъкът почти повтаря този от миналата година.

Основният въпрос е дали ще завали още днес или лошото време ще копира "схемата" от миналата година, когато дъждът пропусна съботата, но в неделя започна силно и отрано.

Ако през миналия юли в колоната нямаше разслоение, в което рязка черта да дели куатро-автомобилите от тези с един задвижващ мост, сега познатата от години тенденция да има каре от екипажи, предварително сочени за фаворити, се е завърнала с пълна сила.

В прицела на "старите" кучета в шампионата - Йордан Атанасов и Георги Василев (двамата с Мицубиши), е Мирослав Ангелов и неговата Шкода Фабия R5. Тримата са потенциални кандидати и за победата тук, и за титлата през годината. Но рали-спортът е хубав с това, че при него изненадите са повече и по-чести, отколкото в която и да е друга моторна дисциплина.

Освен това трио, своите намерения има и Калин Бенчев (Субару Импреса WRX), чийто автомобил бе построен в София само за 39 дни. Но докато Атанасов и Василев имат стотици спортни километри със своите машини, то Бенчев може да се похвали едва с едва 10 км, при това направени в тестове.

Първият от трите специални етапа днес стартира в 17:40 - съкратеният с 5 км стар вариант на същото трасе Предела (19 км), а атракцията на съботния ден е градският специален етап, който за втора поредна година се прави в самия център на Твърдица. 

След неговия финал в 19:50 часа е и края на първия от двата дни на ралито./БТА