Действащият световен шампион Франческо Баная спечели първия в историята спринт в MotoGP с изпреварване в последната обиколка на откриващото сезона Гран При на Португалия. Така италианецът спечели 12 точки и да се изкачи на върха в класирането на пилотите преди състезанието в неделя.

Въведените този сезон в опит да направят спорта по-атрактивен спринтове ще се провеждат един ден преди състезанието и са с дължина приблизително 50 процента от цялата дистанция, която беше 12 обиколки около пистата "Портимао".

Испанецът Марк Маркес спечели квалификацията за място по-рано днес, но неговата Хонда не успя да се противопостави на Дукати, чиято скорост по права линия помогна на Баная да поведе от първата обиколка.

Маркес се бореше да държи съперниците си на разстояние, но Хорхе Мартин го задмина, а Джак Милър и Мигел Оливейра също изпревариха шесткратния шампион, който се смъкна до петото място.

Две обиколки преди края Маркес видя пространство, когато Оливейра и Милър се бориха за позиция, извършвайки рисковано двойно изпреварване, за да се изкачи в подреждането и да завърши трети.

В последната обиколка Мартин изглеждаше готов да стигне до победата, но взе широко завоя, позволявайки на Баная да го изпревари и да спечели спринта.

Втори се нареди Хорхе Мартин от Прамак Рейсинг и взе 9 точки.

Бившите шампиони Фабио Куартараро и Жоан Мир от Хонда бяха замесени в сблъсък, при който последният катастрофира, докато пилотът на Ямаха успя да запази баланс, но в резултат на това загуби няколко позиции и в крайна сметка завърши 10-и.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева