Испанецът Марк Маркес с Хонда спечели полпозишън в първия старт за сезона в Гран При на Португалия по мотоциклетизъм, а рекордът за една обиколка на пистата в Портимао беше подобрен четири пъти по време на квалификацията.

Маркес първо записа най-бърза обиколка, за спечели първата част от сесията и да влезе във втората заедно с местния любимец Мигел Оливейра. Рекордът за най-бърза обиколка се запази едва няколко минути, тъй като Джак Милър беше по-бърз с новия си KTM. Австралийският състезател, който премина от Дукати преди сезона, усети, че това може да не е достатъчно и излезе отново на пистата, само за да катастрофира на третия завой точно когато действащият шампион Франческо Баная подобри рекорда за трети път.

Но шесткратният шампион Марк Маркес все още не беше приключил и направи най-бързата обиколка с време 1:37.226 минути. Той ще бъде на първия ред в решетката с Баная, докато Оливейра стартира четвърти с Милър и Бастианини до него.

Бившият шампион Жоан Мир, който премина от Сузуки в Хонда, не успя да премина първата квалификация и ще започне 14-и на стартовата решетка.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева