Мартин Чой и неговите съотборници в ENERGIE ENDURANCE 91 завършиха осми в клас Суперсток  в "12-те часа на Ещорил" от Световния шампионат по мотоциклетизъм за издръжливост. 

Българинът, французинът Ноел Росан и италианецът Кристиан Наполи направиха гладко състезание и завъртяха 396 обиколки с Кавазаки на 4.182-километровото трасе.

ENERGIE ENDURANCE 91 направи само 14 обиколки по-малко от победителя в клас Суперсток - BMRT 3D MAXXESS NEVERS, които също караха с Кавазаки. Втори се нареди National Motos с Хонда, който води в класирането с актив от 100 точки и само две пред победителите от 12-часовото състезание в Португалия.

Френският отбор ENERGIE ENDURANCE 91, който през всичките 12 часа в Ещорил получи само една техническа повреда със спрял тракшън контрол, е шести с 37 точки.

"Трудна писта за мен, защото има голяма денивелация и за първи път карах на нея. Доволен съм от представянето ми и това на отбора като цяло. Всички сме много щастливи, но определено пистата е много трудна и изисква повече опит. Най-важното е, че тримата бяхме много константни, карахме в рамките на 1:43, 1:44 минути, което е отличен резултат", каза най-добрият български пилот на писта след края на състезанието.

"Трябваше да сменяме предната гума на четири стинта, а ние я сменяхме на три. Все се случваше така, че аз не карах с чисто новата гума, но това не беше толкова голям проблем. Сега сме шести в класирането на Суперсток, което е похвално. Получихме поздравления от всички в отбора и сме щастливи от представянето ни. Живот и здраве, през септември чакаме "Бол д'Ор" във Франция", каза още пилотът.

Японският отбор F.C.C. TSR Honda, в състав Джош Хуук (Великобритания), Юки Такахаши (Япония) и Майк Ди Мелио (Франция), спечели първата си победа за годината, въпреки че катастрофира в течение на състезанието. 

Всички останали конкуренти на представителния тим на Хонда също получиха проблеми и така възпитаниците на Масакадзу Фуджи спечелиха 12-часовия старт с 417 обиколки.

SRC KAWASAKI водеше в класирането час и половина преди края на състезанието, но Еруан Нигон (Франция) остана без гориво в края на стинта си и трябваше дълго време да връща мотора в бокса. 
Машината с номер 11 се върна на пистата четвърти с Давид Чека (Испания), като той и Жереми Гуарнони (Франция) успяха да я върнат на втората позиция с една обиколка зад Хонда.

Така SRC KAWASAKI поведе в генералното класиране със сбор от 87 точки и пет повече от F.C.C. TSR Honda. До края на сезона остават още две състезания, като те са 24-часовото "Бол д'Ор" във Франция и "8-те часа на Сузука" в Япония.

BMW MOTORRAD, в състав Маркус Райтербергер (Германия), Хавиер Форес (Испания) и Кени Форе (Франция), пък завърши на третото място. Доскорошният лидер в класирането YOSHIMURA SERT (Сузуки) направи две катастрофи и завърши едва 17-и, а другият основен претендент за титлата YART (Ямаха) остана едва десети.