Българският пилот в Световния шампионат по мотоциклетизъм (ендуранс) Мартин Чой и съотборниците му от френския тим Energie Endurance 91 Кристиан Наполи и Нюел Росан направиха първата си тренировка на пистата в Ещорил, Португалия преди съботното 12 часово състезание от 2-ия кръг на календара. 

Силен вятър и неравности по трасето не попречиха на Чой и отбора му да запишат успешни времена и тримата се движеха в рамките на секунда един от друг през цялото време. Специфичното на пистата с дължина 4.182 метра е близостта на дългата права близо до Атлантическия океан и скоростта на вятъра в определени дни е в пъти над нормалните стойности. 

Въпреки това организаторите не са спрели пилотите и всеки е завършил карането си във времето определено за първата тренировка.

"Не си спомням да съм карал досега при такива условия. По едно време имах чувството, че вятъра ще вдигне мотора от пистата. Има и такива дни в годината тук, в които скоростта на въздушните течения е много силна и трудно можеш да дадеш максимума от възможностите си в обиколките. В момента обаче ситуацията е по-спокойна и според прогнозите в събота ще бъде всичко нормално", коментира той. 

"Каквото време – такова. То е едно за всички ни, но аз притеснения нямам. Новият ни съотборник Нюел Росан е много добре подготвен и добър професионалист с опит в пистовите състезания. Много близки времена дадохме тримата в тренировката, което е отлично начало и съм много радостен, че от първия ден направихме добри резултати. Днешният ден е свободен за състезателите и от утре (четвъртък) стартираме с официалните тренировки на Ещорил. Първите започват от 11:00 до 13:00 часа", добави пилотът. 

"От 16:00 часа е квалификацията, а в 19:30 до 21:00 ще са нощните. В отлично настроение и кондиция съм. В тима винаги има приятелска атмосфера, което много помага в нашия спорт. Мислим сега да направим една разходка до града за няколко часа със съотборниците ми и после се връщаме обратно на пистата , за да обсъждаме подробности и детайли относно настройките и техническите елементи на мотора. Поздрави на всички в България", каза Мартин Чой.

Самото 12 часово състезание започва на пистата в Ещорил в събота (17 юли) в 11:00 часа българско време. Мартин Чой и тима му ще карат в клас SuperStock 1000 с Кавазаки.