Вече осигурилият си световната титла Марк Маркес спечели надпреварата на MotoGP в Малайзия, въпреки че стартира от седма позиция в днешното състезание. Пилотът на Сузука Алекс Ринс завърши на второ място, докато мотоциклетистът на Ямаха Йохан Зарко остана трети на почетната стълбичка.

Започналият от втора позиция в азиатското състезание деветкратен световен шампион Валентино Роси завърши едва на 18-та позиция след като падна от мотора си, след което испанският победител Маркес пое лидерството и спечели надпреварата.

Той бе коронясан за световен шампион през изминалия месец в надпреварата в Япония. 39-годишният Роси от своя страна търсеше първата си победа в Малайзия от 2010 година насам, но малшансът го раздели с възможността да триумфира с етапен успех.

Италианският ветеран имаше нужда от точки в борбата за второто място в крайното класиране с Андреа Довициозо, но няма да успее да го измести. Сега обаче е застрашена и третата му позиция, защото е само на две точки пред четвъртия Маверик Винялес, който завърши четвърти и в Малайзия. 

Топ 10 допълват Дани Педроса с Хонда, Андреа Довициозо с Дукати, Алваро Баутиста с Нието, Джак Милър с Алма Прамак, Данило Петручи с Алма Прамак и Хафиж Сярин с Ямаха. Последното състезание от календара на MotoGP ще се проведе на пистата във Валенсия, Испания. 

Последният старт за сезона при мотоциклетистите е във Валенсия на 18 ноември и тогава ще паднат и последните въпросителни в крайното класиране.