Испанецът Марк Маркес триумфира с титлата в MotoGP, след като спечели състезанието на пистата „Мотеги“ в Япония. Пилотът на Honda си осигури първото място в шампионата предсрочно и се превърна в най-младия петкратен шампион в най-високия клас, като по този начин се изравни с легендата Майк Дуън. Пред него са Валентино Роси и Джакомо Агостини.

Успехът в Япония бе осми от началото на сезона за Марк Маркес, който днес стартира от едва шеста позиция. Условието за титлата днес бе да не губи повече от точка от Андреа Довициозо, пред когото бе с аванс от 77 отчки.

Довициозо стартира от полпозишън и водеше колоната четири обиколки преди края. В решителен момент обаче пилотът на Дукати падна и по този начин подари тилата на Маркес.

"Чувствам се перфектно. След състезанието на "Арагон" усещах, че съм шампион и това е моята година. Много е хубаво да спечелиш титлата още при първия си шанс, така че "Мотеги" е отличното място това да се случи. Следвах Андреа и го притисках, накрая успях и да го изпреваря. Съжалявам, че той падна и не е на подиума, защото заслужава", сподели Марк Маркес след финала.