Испанецът Хорхе Лоренсо с Ямаха постигна победа в състезанието за Голямата награда на САЩ, което бе девети подиум за него в също толкова състезания.

С победата си испанецът увеличи още повече преднината си на върха в класирането на шампионата "MotoGP". Лоренсо финишира за 43:54:873 мин., на 3.517 сек. пред втория Кейси Стоунър с Дукати. Действащият световен шампион Валентино Роси остана трети. Лоренсо спечели от катастрофата на Дани Педроса, който водеше колоната, но отпадна в 11-та обиколка, давайки водачеството на Лоренсо. Педроса е втори в генералното класиране.

„Беше тежко”, заяви Лоренсо. „Дани Педроса караше отлично. Бе трудно да го достигна, но той направи грешка и катастрофира, когато караше по най-добрия възможен начин”, добави той.

Това бе шеста победа за Лоренсо през сезона, която увеличи преднината му пред втория Педроса на 72 точки.

Третият Валентино Роси, който току що се върна на пистата, след като счупи крака си преди няколко седмици добави: „Много съм доволен. Може да не изглежда така, защото ме боли навсякъде. Този подиум е като победа за мен, защото това е много трудна писта за нас. Искам да благодаря на всеки, който ми помагаше да се върна на подиума, колкото се може по-бързо".

Гледай на живо старта от Формула 1 на пистата Монца в Италия с туристическа агенция "Галера" от 10 до 13 септември.