Пилотска грешка на Франческо Баная от Дукати по-малко от пет обиколки преди края на Гран При на Емилия-Романя подари световната титла в MotoGP за 2021 на Фабио Куартараро от Ямаха.

 

Италианецът водеше от самия старт на втората за сезона надпревара на „Мизано“, но не съумя да задържи преднината си и за втора поредна година не завърши на домашното си трасе, въпреки че водеше в състезанието. Това не само позволи на Куартараро да си гарантира титлата за 2021 предсрочно, но и даде шанса на Марк Маркес с Хонда да запише своята втора поредна и общо трета победа след завръщането си в кралския клас.

 

Втори на подиума се качи вторият пилот на Хонда Пол Еспаргаро, за когото това е първо призово място с японския екип след трансфера му от КТМ през изминалата зима. Тройката затвори Енеа Бастианини, който си осигури второто си качване на подиума в дебютния си сезон с изпреварване спрямо Куартараро три завоя преди края на състезанието.

22-годишният французин пресече финалната линия на четвърто място,а това му бе напълно достатъчно да грабне титлата в тазгодишния шампионат.