Испанецът Хорхе Лоренсо с Дукати спечели старта на пистата Муджело в Италия в клас Мото GP на Световния шампионат по мотоциклетизъм, докато лидерът в генералното класиране Марк Маркес катастрофира и пропусна да запише точки.

Победата сложи край на чакането на трикратният световен шампион в кралския клас, който все още не беше донесъл успех на италианския отбор Дукати от присъединяването си през 2017-а година. 

Днес обаче успехът беше двоен, тъй като второто място беше заето от италианеца Андреа Довициозо, също състезател на този отбор. 

Последната победа на Лоренсо беше за Ямаха на Гран При на Валенсия в края на 2016-а година.

Легендата на моторния спорт Валентино Роси завърши трети, което пък го направи първия пилот, постигнал повече от 5000 точки в топ-категорията на мотоциклетизма. 

39-годишният Роси се състезава с Ямаха. Роси стартира днес от първа стартова позиция, а след 3-ото място се придвижи на 2-а позиция в генералното класиране и сега е на 23 точки от лидера Маркес.

Лоренсо стартира днес от втора позиция, след което на първия завой изпревари Роси и успя да задържи лидерството, пресичайки финалната линия с време 41:43.230 минути, на +6.370 секунди пред Довициозо и на 6.629 пред Роси.

Лидерът в генералното класиране Марк Маркес точно задминаваше Роси за 2-ата позиция, когато загуби контрол върху машината си и падна в 23-ата обиколка. В крайна сметка той продължи, но остана на 16-о място.

Маркес остава начело в подреждането за титлата с 95 точки, на 23 пред Роси. Трети в класирането е Маверик Винялес с Ямаха, който има 67. Днешният победител Лоренсо е на 10-о място с 41.