На специална пресконференция в Пресклуб България Мартин Чой сподели своите впечатления от петото си участие в легендарното състезание 24 часа на Льо Ман, в което елитният ни състезател по мотоциклетизъм и неговият екипаж от двама италиански пилоти видяха карирания флаг след 741 обиколки и заеха 12-то място в класирането в клас Суперсток.

Председателят на Организационния комитет на Гран при България Румен Петков заяви пред репортерите, че постижението на Мартин Чой е изключителен успех за българския спорт. А да се види българския флаг и да се чуе българския химн пред стотиците хиляди телевизионни зрители по целия свят предизвиква чувство на гордост.

Мартин Чой каза, че е удовлетворен от постижението си и се надява догодина да бъде по-напред в класирането.

"От 4 дни съм в България, в момента се възстановявам. Спя много, все още не съм започнал тренировки за кръга от BMU Европейския шампионат на писта, който ще бъде на 12 и 13 септември в Плевен, но се надявам там да финиширам като победител. Искам да благодаря за подкрепата към мен на ЕКО България. Без тях нямаше да карам на Льо Ман. Също така и на Българската федерация по мотоциклетизъм, Министерството на младежта и спорта и останалите ми спонсори и партньори", коментира Чой.

Чой бе по-постоянният от тримата пилоти на “Energie Endurance 91” в началото на състезанието, дълго време отборът се движеше сред първите 10, но в събота следобед над Льо Ман се сгъстиха облаците и често валеше дъжд, който доведе и до много катастрофи. Инцидентите не подминаха и съотборниците на Чой, като братята Кристияно и Федерико Наполи паднаха общо три пъти в рамките на два стинта и френският отбор остана извън първите 20.

"Първите няколко часа бяхме в първата петица, но след падането изостанахме много и поне аз загубих за кратко мотивация. Но след ремонт на засегната лява дръжка на кормилото и частично откачената седалка на мотора на Кавазаки, отборът ни се стабилизира и изкара нощта без инциденти. Двамата италианци започнаха да карат много добре и на зазоряване даваха почти  равни времена с мен, което отново възвърна мотивацията ми и хъса за победа“, каза Чой и подчерта, че в тези часове му е било най-трудно.

"Сутринта чувствах  схващане в кръста и болки в ръцете, времето бе хладно, валеше дъжд и бе много трудно да се кара. Но и тримата се молехме да нямаме технически  проблеми и се радвам, че моторът издържа. Много сложен е въпросът със спането и храненето по време на надпреварата. Казаха ми, че ако опитам да поспя малко, ще стане по-лошо, затова трябваше да остана буден. Първата година отслабнах с 6 кг за 24 часа, но сега имам опит, сутринта си хапнах добре и загубих само около 2 кг. Мисля, че физически съм много добре и превъзхождам почти всички съперници", добави той.

Мартин Чой поясни, че след Плевен ще участва на пистата в португалския град Ещорил, но там ще кара 12 часа и е последното състезание от календара на Световния ендуранс шампионат.

"Изключително много обичам този спорт, затова във всяко състезание се боря за победа. Искам да спечеля 26-та републиканска титла, да бъда първи и в европейския шампионат. Сега ще ви споделя нещо официално. Малко преди да започне пресконференцията получих имейл от френския отбор, че ме кани през 2021 година да карам отново за тях. Това е голяма чест за мен, тъй като не всеки пилот получава покана да кара в Световния ендуранс шампионат. Хиляди са тези, които искат, но малцина получават шанс и аз се радвам, че догодина през месец април ще бъда отново на Льо Ман за шести пореден път”, завърши Чой.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.