Най-успешния български пистов състезател през последните години в мотоциклетизма Мартин Чой е на броени часове от петото си участие на легендарната "Льо Ман" (в момента пистата се казва Бугати) в Световния шампионат по издръжливост.

Авторитетната и престижна надпревара във Франция се организира за 43-и път и милиони фенове по света очакват с огромен интерес състезанието. Тази година за първи път от 1967 година трибуните ще бъдат празни заради пандемията от коронавирус.

Единственият български пилот, който ще участва, вече от няколко дни е на Льо Ман и проведе няколко тренировки с тима на Energy Endurance 91 и двамата си италиански съотборници Кристиян и Федерико Наполи, които са братя и ще карат във френския отбор заедно с Мартин Чой.

"Чувствам се много добре и готов за утре. Винаги има особено вълнение от предстоящия старт тук, защото това е легендарно състезание и в него карат само избрани пилоти. Вече се запознах с двамата ми съотборници Кристиян и Федерико и целия екип. Всички са страхотни професионалисти и много амбицирани за успешно представяне. Моторът е Кавазаки и вече имах възможността да го карам няколко пъти на свободните тренировки и квалификациите. Във вчерашната такава имахме проблеми със скоростите и при моето качване заваля силен дъжд ,което наложи спиране в бокса и смяна на гумите. Освен това трябваше да бъдат променени и настройките на мотора за мокро каране и това ни забави известно време. Днес обаче беше добър ден за нас и тактиката на отбора беше всеки един от тримата да кара по четири обиколки. Направихме резултат от 1:40 минути в една обиколка, но по- важното е , че тримата дадохме времена през половин секунда един от друг, което е предпоставка за сериозно каране през цялото време на предстоящото състезание", каза веднага след квалификацията Мартин Чой.

Многократният пистов шампион е трети пилот в тима (червен) и ще излезе в третия час на състезанието. Чой разкри и част от тактиката на отбора в 24-то часовото изпитание.

"Моторът ще влезе планирано в бокса за смяна на задната гума след 60 обиколки, а на предната след 120. Има и още много детайли, но тях няма как да ги съобщя. Механиците ни много бързо работят и в това отношение съм оптимист. Ще дам всичко от себе си, за да направим едно бързо състезание, което само по себе си е изключително изтощително", допълни Чой.

Българското знаме вече е поставено на пилоните на пистата и самата надпревара ще започне с родния ни химн, както е по традиция на Льо Ман. Националните химни да прозвучат по азбучен ред на държавите участници в състезанието.

"Голяма чест е за мен отново да чуя Мила Родино за пети път на Льо Ман. Искам да благодаря на ЕКО България, без тяхната изключителна подкрепа нямаше да мога да участвам. Също така съм признателен и на Министерството на младежта и спорта, на Българската федерация по мотоциклетизъм, както и на останалите ми спонсори и партньори. Всеки, който ме познава знае, че съм много отговорен човек, който не се предава и в момента съм адски амбициран да покажа отново възможностите си пред света. Дано не се повтори 2016-а година когато се наложи да карам 15 часа от общо 24-е, но съм готов за всичко и нямам търпение за дойде съботния ден на състезанието", коментира още Мартин Чой.

39 отбора ще вземат участие в тазгодишното издание, а надпреварата започва в събота в 12:00 часа местно време (13.00 часа българско). Финалът е в неделя точно в 12.00 часа.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.