Пред над 10 000 зрители на мотополигон „Ридо” в Самоков завърши Европейския шампионат по мотокрос. 107 пилоти от България, Румъния, Сърбия, Македония и Гърция взеха участие в състезателния уикенд във всички класове, като благодарение на отличното представяне на родните състезатели, отборната купа остана в България, а след нас се наредиха Румъния и Гърция. 

Золтан Ордог (Румъния, Хускварна) беше над всички в двата манша в МХ65 сс и триумфира заслужено с първото място на подиума, а след него финишираха Християн Георгиев (НСА Моторспорт,КТМ) и качилия се на третото място Мирослав Димитров (Марица рейсинг тийм,КТМ).  

В МХ 85 сс. победата спечели и в двата манша Николай Малинов (МСК Севлиево, КТМ), а Антонис Сагмалис (Гърция, КТМ) и Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ) се класираха в този ред и в двете състезания при 85 кубиковите машини.  

В МХ се получи уникална ситуация при която без победа в маншовете на първото място за награждаване се качи Мартин Тодоров (1 манш - 2 място, 2 манш – 2 място ,Еър макс рейсинг, КТМ, 44 точки), а спечелилите по един манш Владимир Попов (1-5, 2-1, НСА Моторспорт,Кавазаки) и Григор Царев (1-1,2-5, JRC-София,КТМ) останаха съответно на второ и трето място с по 41 точки.  

Адриан Радута (Румъния, Ямаха) кара отлично за пореден път и с преднина от по 30 секунди в МХ 1 пред Кристиян Кръстев (Панчо рейсинг тийм, Кавазаки) и Томислав Томов (Мездрея рейсинг тийм, Ямаха ) стигна до крайния успех в двата манша. 

При пилотите в МХ2 двоен успех записа Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ), а след него финишираха Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ) и Тони Цветков (МСК Панчо рейсинг тийм, Ямаха). 

Феновете на мотокроса, жителите и гостите на Самоков видяха най-добрите състезатели освен на трасето „Ридо” и в събота вечер на официалната церемония по откриването на шампионата. Тя се състоя на площада пред Общината в града и всички пилоти бяха със специално изработените тениски за началото на кампанията „Не сме сами на пътя”. 
Полицейски кордон съпроводи пилотите до сцената и обратно, а на видео стена бяха излъчени кадри от историята на легендарния мотополигон и кратък филм в памет на Георги Янакиев. 

Лично кметът на Самоков Владимир Георгиев, общински съветници, фамилията на Георги Янакиев ,председателят на Гран При България Румен Петков и президентът на БФ Мотоциклетизъм Богдан Николов присъстваха на събитието, а легендарния скиор Петър Попангелов стана лице на кампанията, като благодари за указаната чест.  

Десетки зрители си припомниха част от мотоциклетната история на България  и победите на Димитър Рангелов в световни и европейски шампионати, които са се провели през годините на територията на Самоков.