За трета поредна година, БФ Мотоциклетизъм, Организационния Комитет за Grand Prix Bulgaria, Община Самоков и местния клуб „Ридо - Самоков” ще почетат паметта на големия Георги Янакиев с провеждането на четвъртия кръг от Европейския шампионат по мотокрос в Самоков на Ридо тази седмица. 

Георги Янакиев завинаги остана верен на своята първа страст – мотоциклетния спорт и въпреки че дълги години бе начело на автомобилния спорт, любовта му към двете колела бе движещ фактор в развитието на мотоциклетизма в региона на Самоков и в България. Георги Янакиев няма да бъде забравен от мотоциклетното общество в България и неговият личен пример за отдаденост към спорта е пример за много други дейци и общественици в спорта.

Стигаме и до четвъртата среща за годината на пилотите от европейския шампионат за годината която стартира в късния март в Гърция, продължи през Босна и Херцеговина, отби се в Сърбия е сега дойде ред на Самоков да бъде домакин на това престижно състезание, част от веригата Grand Prix Bulgaria 2017. 

Какво ни очаква на легендарния мотополигон „Ридо”? Над 100 състезатели са подали заявка за участие във всички класове на шампионата (МХ65, МХ85, МХ2, МХ1 и МХ), като наши гости ще бъдат пилоти от Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Молдова, Румъния, Босна и Херцеговина и Хърватия. Всички те ще премерят сили на едно от най-старите мотокрос съоръжения в България – мотополигон „Ридо”, което през годините е доказало, че е притегателен център за мотокросисти от всички възрастови групи и нива на умения, едно трасе с традиции и огромна маса почитатели от цялата страна които съчетават рилската си почивка с много адреналин в неделния ден на Ридо.

В клас МХ65, хърватина Матия Стерпин води в класирането на шампионата, следван от съотборника си Лука Кунич, като третата позиция е за Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна). Виктор все още се възстановява от контузия и в Севлиево не успя да се представи на нивото което сме свикнали да виждаме от него, като дори пропусна неделните маншове, но участието му в Самоков е потвърдено. Мирослав Димитров (Марица рейсинг) се движи на четвъртата позиция в класирането и на „Горна Росица” показа отлично каране, но на Ридо освен с хърватите, той ще трябва да се справи и с Християн Георгиев (НСА Моторспорт), Золтан Ордог (Румъния) и куп други момчета от най-малката възрастова група. 

При пилотите от клас МХ85, ситуацията е още по-заплетена, след като лидера в класирането – Николай Малинов (МСК Севлиево) се „раздвои” и започна успешно участия и в клас МХ2, което му коства не малко физическа енергия и концентрация за четирите манша които кара в неделния ден. Всяка негова грешка би била от полза на преките му конкуренти като Кристиян Иванов (НСА Моторспорт), Димитър Грозданов (МСК Калабак 1969), Виктор Нейчев (ЕърМакс Рейсинг), Антонис Сагмалис и Мариос Канакис от Гърция и Николай Тимуш (Молдова). Някой от пилотите ще се опитат да поправят грешките които допуснаха в Севлиево миналата седмица, което прави борбата още по-напрегната и интересна в тази кубатура.

След като за поредна година пилотите от клас МХ2 доказаха, че са най-амбициозните и непредвидимите в шампионата, в Самоков не ни очаква нищо по различно от видяното досега – оспорвани битки до последния метър за всяка една позиция и точка. Лидер в класирането на класа е гръцкият пилот Йоанис Турадзидис който обаче през изминалите състезания среща сериозен отпор от страна на българските си конкуренти. До момента пилота от Солун има 3 спечелени манша от общо шест, като срещу него се изправят Алекс Димитров (Мотоспорт Варна) с една победа в Босна и Херцеговина и Хакан Халми (МСК Севлиево) с двойната си победа в Сърбия. Халми пропусна едно от състезанията на шампионата и е чак седми в класирането, Алекс Димитров третата позиция, а втори се нарежда Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм). Серизните технически проблеми на Цветков от Севлиево са разрешени и можем да бъдем сигурни, че в Самоков той ще бъде на 100% устремен към подиума. За подиума обаче освен гореизброените трябва да добавим и Майкъл Иванов (НСА Моторспорт) който на Горна Росица след една грешка позволи на Халми да грабне победата и троянецът се качи на второто място на стълбичката което бе нещо невиждано в последно време. Халми обаче е в страхотна форма и прекият двубой между двамата ще прерасне в международно преследване на победата в Самоков, апетит към която имат още няколко състезатели като Момчил Иванов и Любомир Васев ЕърМакс рейсинг, Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг Тийм), Кристиян Петков (Велман Моторспорт), Георги Георгиев (Текстил Рейсинг) и други момчета и момичета в класа.

При най-голямата кубатура 450сс – клас МХ1, вече втора година продължава тоталната доминация на румънеца Адриан Радуца, който бе победен само на едно състезание – в Сърбия, от Майкъл Иванов който тогава се състезаваше в тази категория. Ако оставим настрана Радуца, който определено е фактор в класа си и налага темпото във всеки един манш, Симон Венев (НСА Моторспорт) и Ивелин Манев (Моторейсинг Варна) се нареждат на втора и трета позиция в шампионата. Кристиян Кръстев (Панчо Рейсинг тийм) не е взел участие във всички кръгове на шампионата до момента и е назад с точките, но е класен състезател от групата МХ1 и засега в тях тримата са надеждите ни за евентуална победа над румънския им колега. 

В Самоков обаче ще се намесят и няколко гръцки и сръбски пилота като Душко Паунович и Димитрис Баксеванис и други.

В „обширния” клас МХ, през 2016 година отбелязахме рекорд по участници в един клас за едно състезание – 56 пилота, като тази година ни очаква почти същия брой състезатели, ако не и повече. „Ридо” винаги е бил притегателен център за пилотите от клас МХ, които искат да премерят сили в контролирана среда и състезанията в този клас са повече от интересни. И все пак, след три кръга на шампионата, Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм) води в класирането с не-малък актив от точки пред Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм), а трети е Чиприян Попеску от Румъния. В Самоков обаче на сцената ще видим имена като Мартин Тодоров, Владимир Попов, Янко Зоков, Григор Царев, Тони Цветков, Васил Стоянов и други, чието участие е явен знак за интереса към състезанието и популярността на Ридо в МХ средите.

За вярната публика в Самоков, съботния ден, 09.09.2017 от 19:45 часа ще предложи разнообразна, различна от традиционната програма, която включва официално откриване на състезанието на центъра на Самоков. 

Официалното откриване и шоу програмата с участието на самоковската певица Габриела Драганова, ще бъдат предшествани от своеобразен парад на всички участници в състезанието в подкрепа на кампанията „Не сме сами на пътя”. Също част от програмата ще бъде официалното представяне на състезателите и отборите от България и чужбина. 
Гости на програмата ще бъдат кмета на град Самоков – г-н Владимир Георгиев, г-н Румен Петков, председател на Организационния комитет, много известни личности от спортния свят на Самоков и региона.