133 състезатели взеха участие в Hard Enduro Gorna Malina 2020 - втори кръг на РШ BG-X Enduro който се проведе през изминалия уикенд на територията на Горна Малина. 

Състезанието в Горна Малина за първи път (надяваме се и за последен) се проведе в епидемиологична обстановка която наложи някой ограничения които трябваше да бъдат съблюдавани както от организаторите, така и от участниците. МСК Препараторите, с подкрепата на Община Горна Малина, като домакини, успяха да създадат правилните условия които да компенсират липсата на публика, която всички знаем е неизменна и важна част от мотоциклетния спорт. 

МСК Препараторите бяха подготвили отлични тракове за съботния ден в региона на Стара планина които варираха между 75 и 80 километра за различните класове. Стръмни сипейни спускания, тесни горски пътеки и билни пътища за максимално отваряне на газта бяха част от много добре маркираните маршрути на състезанието. Някой от по специфичните етапи по трасетата, както обикновено, изискваха сериозни умения и най-добрите времена от събота които видяхме варираха между 02:55:34 (PRO), 02:39:06 (EXPERT), 02:01:26 (STANDARD) и 03:03:05 (SENIOR). 

В неделя, ендуро крос (екс крос) трасето в Горна Малина отново зарадва състезателите с „трудности за преодоляване“, но за разлика от множеството изкуствено построени елементи в Банско които директно изтощаваха състезателите, тук хард ендуро елементите в по-голямата си част бяха естествени, което само по себе си придава един изключително „натуралистичен“ характер на състезанието.

Клас PRO: Очаквана победа взе Теодор Кабакчиев (СК Екстрийм Рейсинг, КТМ, 40 т.) който и в двата дни показа класата си и нямаше някакви пречки да се изкачи на първото място на стълбичката в неделя. Теодор е и лидер в класирането на шампионата в момента, с пълен актив точки, но интересното тепърва предстои: на състезателя предстои пътуване в чужбина с цел тренировки и подготовка за сезон 2020-2021 на Световния шампионат и това ще отвори нови хоризонти за останалите пилоти в класа. Любомир Иванов (МСК Препараторите, КТМ/Б, 34 т.) успя да сведе разликата в съботните времена между него и Кабакчиев до 12 минути, като тази разлика, разположена в дистанция от 80 километра, показва отлично разпределение на силите и готовност за оспорване на лидерството в един определен момент. 

Георги Топалов (МСК Хард Райдърс, Хускварна, 28 т.) в Банско не бе на висотата на която го видяхме в Горна Малина и направи отлична навигация, като загуби обаче в неделя на екс кроса от Илиян Кузманов (СК АФГ Тим, Хонда, 28 т.). По-доброто класиране в навигацията дава приоритет в класирането за кръга и Топалов се изкачи на третото място на стълбичката в неделя.

Клас EXPERT: 63-ма експерта се наредиха на старта в Горна Малина и с някой малки изключения предложения им трак от МСК Препараторите по нищо не отстъпваше на про-трака. С други думи, изобщо не бе лесно, въпреки, че победителят и лидер във временното класиране Кристиан Петров (МСК Хард Райдърс, КТМ, 35 т.) победи с лекота и преднина от отново 12 минути пред съотборника си Десислав Цеков (Хускварна, 34 т.). 

Неделният ден се оказа едно по-различно препятствие за Кристиан и минималните грешки му костваха ценни секунди от които се възползва Цеков за да свали разликата между двамата до 1 точка. Победа в неделя, но с не-добра навигация, Атанас Ангелов (МСК Хард райдърс, Хускварна, 28 т.), изостана на една точка от подиума, на чието трето място се изкачи Димитър Цветков (НК Ендуро Виктори, КТМ, 29 т.), за когото това беше първо участие през сезон 2020. 

Клас STANDARD: В този клас се заформи една много интересна тройка и тя е Михов-Печев-Дочев, като тримата взеха и трите места в двата дни, но в крайно объркваща конфигурация. Втора поредна навигация печели Иван Печев (МСК Ендуро Севлиево, Хускварна), а завърналия се в шампионата Иван Михов (МСК Хард Райдърс, Ямаха) с лекота спечели победата в екс кроса. Младата надежда и съотборник на Печев в МСК Ендуро Севлиево – Камен Дочев спечели второто място на кроса, но остана трети в събота и спечелените точки – 32 т., го наредиха трети за Hard Enduro Gorna Malina 2020. Първи на стълбичката се нареди Иван Михов с 37 точки, а Печев бе втори с 35 т.

Клас SENIOR: И този път Сеньорите избухнаха в нетипична за възрастовата група спортна лудост, като в събота видяхме някой интересни аномалии при финиширането. Георги Дамянов (МСК Хард Райдърс Хускварна) видя карирания флаг и само на 15 секунди след него финишира Габриел Тотев (Алба Дамасцена – МСК, КТМ). Асан Имамов (Ендуро Клуб Корница, КТМ) и Радостин Георгиев (ЕК Луда Работа, КТМ) разделиха третата позиция в събота на една минута и двадесет секунди един от друг, а след тях в 1 минута и 58 секунди завършиха още седем състезатели. 

В неделя, след епичната събота, Стоян Пачарозов (МСК Х-Ендуро Кърнаре, КТМ) показа отличните си екс-крос качества и спечели пред Имамов и Дамянов. В крайна сметка, уикенда при сеньорите завърши в следната конфигурация Дамянов – 35т., Имамов – 32т. и трети Тотев с 30т. 

При момичетата в клас ЖЕНИ, Габриела Мартинова (СК Екстрийм рейсинг, КТМ) и Мария Раева (МК Боляри, КТМ) си разпределиха съответно първото и второто място на стълбичката.

Класиране за РШ BG-X Enduro след Hard Enduro Gorna Malina 2020
PRO 1) Т.Кабакчиев – 80т., 2) Л. Иванов – 68т. 3) И. Кузманов – 58т.
EXPERT 1) К. Петров – 74т. 2) Д. Цеков – 54т. 3) А. Ангелов – 50т.
Standard 1) И. Печев – 69т. 2) К. Дочев – 69т. 3) Г. Илиев – 49т.
Senior 1) Г. Дамянов – 69т. 2) А. Имамов – 66т. 3) С. Пачарозов – 60т.

Hard Enduro Gorna Malina 2020 ще остане в ендуро историята като едно перфектно организирано състезание от МСК Препараторите, с незаменимата подкрепа на Община Горна Малина в специфични условия и първото ендуро състезание без публика, което колкото и да бе не типично, в крайна сметка е част от мерките които трябва да се научим да прилагаме и спазваме за напред.

Следващата мега битка в РШ BG-X Enduro предстои на 25-26.07.2020 с емблематичното ХАРД ЕНДУРО КЪРНАРЕ, организирано от МСК Х-Ендуро Кърнаре. Тези, които са били в предишни години там, знаят за „хард“ подхода на организаторите към навигацията, но ще бъдат приятно изненадани от новото екс крос трасе, което също се вписва в графа „хард“, така че Кърнаре очаква „хард“ състезателите само след кратък десет дневен период за възстановяване и подготовка.