Две седмици след първия кръг на РШ BG-X Enduro в Банско, идва ред и на HARD ENDURO GORNA MALINA 2020, състезание подготвено от домакините МСК Препараторите със съдействието на Община Горна Малина. 

Състезанието се провежда за трета поредна година и се слави с един от изключително интересните тракове, който ще отведе състезателите в землището около Горна Малина и в региона на разлятата част на Стара планина, северно от центъра на състезанието. На пръв поглед, дружелюбно изглеждащите възвишения в региона се славят като любим терен на много ендуро ентусиасти от страната, но МСК Препараторите са избрали най-доброто за своите гости – отлични изкачвания, бързи отсечки по била и разбира се някой спускания които изискват слизане от мотоциклета за по-неопитните състезатели, а и не само. 

Естествено сложността на траковете е съобразена с различните класове на шампионата. Очакваните горещи температури ще внесат допълнителна нужда от преценка на силите за всеки един участник, което в крайна сметка е важна част от подготовката и планирането на всеки един състезател. 

В неделния ден, ендурокрос трасето, което ще бъде затворено за зрители съгласно новата заповед на МЗ, е един изключително интересен терен, главно съставен от естествени препятствия с минимален брой изкуствени препятствия и сам по себе си една от уникалните части на това състезание.

144 е броят на заявките за Хард Ендуро Горна Малина към момента като това е сериозно постижение в настоящата обстановка. Закритият парк и щабът на състезанието се намират в Спортния комплекс на Горна Малина, който е едно уникално съоръжение и ще улесни работата на организаторите спрямо съществуващите условия на провеждане на състезания.

След Банско, Теодор Кабакчиев (Екстрийм рейсинг, КТМ, 40 т.) очаквано е лидер в шампионата за клас PRO, но на местна почва очакваме Любомир Иванов (МСК Препараторите, КТМ/Б - 34 т.) да се развихри на добре познатия си терен. Кабакчиев със сигурност няма да се притесни от своеобразния бонус на Иванов така че ще бъде интересно, особено, ако в тяхното темпо влезе и Илиян Кузманов (АФГ Тим, Хонда, 30 т.) който заема третото място в класирането за PRO момента. 

В най-масовия клас EXPERT, борбата наистина е жестока и към момента първите две места са окупирани от съотборниците Кристиан Петров (КТМ, 40 т.) и Станислав Кирилов (КТМ, 34 т.) – МСК Хард Райдърс, които явно ще продължат тази битка през целият сезон. Изненадващо, при своето първо участие в шампионата пилотът на МСК Шарп Райдърс – Дурмушали Саидходжа (КТМ, 23 т.), направи почти перфектна навигация в събота на Банско и не-дотам добър екс крос в неделя, като обаче се качи на третото място на награждаването, оставяйки зад себе си само на една точка Николай Славов (НК Ендуро Виктори, КТМ, 22 т.) и Александър Попминчев (Алба Дамасцена МСК, Хускварна, 22 т.). 

В Горна Малина ще видим и някой други пилоти от клас EXPERT, които пропуснаха първия кръг и реално могат да поднесат изненади и разместят класирането на фаворитите.

Нищо стандартно няма в клас STANDARD на шампионата освен името на тази също голяма група състезатели която ще вземе участие в Горна Малина. МСК Препараторите са направили някой приятни изменения по трака за тези състезатели от стандартните трасета за тях в шампионата, но всички знаят, че след ниво STANDARD идва ниво EXPERT във всяка една игра, така че това ще бъде една отлична подготовка за бъдещото развитие на тези състезатели. Камен Дочев (МСК Ендуро Севлиево, КТМ, 37 т.) за малко изтърва навигацията в Банско, но компенсира грешката си в неделя с перфектен екс крос и оглави класирането в класа. Новото попълнение в редиците на МСК Ендуро Севлиево – Иван Печев (Хускварна, 34 т.), победи в събота трите планини, но грешка в неделя го прати след съотборника му, на втора позиция в шампионата към момента. 

Ерай Ремзи (Алба Дамасцена МСК, Gas Gas, 28 т.) заема третото място след Банско благодарение на навигацията, която му даде преднина в класиране пред съотборника му Гюнур Ходжа (Хускварна, 28 т.). 

При сеньорите от клас SENIOR, Асан Имамов (Ендуро Клуб Корница, КТМ, 34 т.) направи отлична навигация в събота и съответно специфичен екс крос, но макар и годините да дават определено чувство за натрупан опит, „гората“ и „матрицата“ са две различни неща и ясно се вижда къде човек прекарва повече време. С по-добра „матрица“ в екс кроса и със същия брой точки на второто място се нарежда Георги Дамянов (МСК Хард Райдърс, Хускварна, 34 т.) който ще търси победа в Горна Малина без съмнение. Идва ред и на третото място в класирането на тази група и то се заема от Стоян Пачарозов (МСК X-Ендуро Кърнаре, КТМ, 31т.) който след сериозен драматизъм в неделя успя да покаже истинския дух на мотоциклетния спорт.

Връщаме се към HARD ENDURO GORNA MALINA 2020 и МСК Препараторите, като ви напомняме, че считано от днес до 15.07.2020 състезанията ще се провеждат при „затворени врати“, тоест без публика. 

Следвайте официалните резултати на www.pantev.net и www.bgx.bg и нека се опитаме, поне доколкото зависи от нас да прогоним невидимата заплаха регистрирана под името COVID-19 и чуем на живо пак машините от BG-X.