Новият президент на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод пристигна в България, за да проведе няколко важни срещи на високо ниво у нас. Той намери време да се срещне с родни журналисти, с които обсъди домакинството на страната ни на кръг от Световния рали шампионат (WRC) както и широко дискутираната писта и провеждане на състезание от Формула 1 в България.

Жан Тод е в България по покана на федерацията по автомобилизъм, като основната цел е да бъдат обсъдени възможностите за безопасността на движение по пътищата.

„Приятно съм изненадан от първото ми посещение тук като президент на ФИА. Срещнах се с Георги Янакиев и премиера Бойко Борисов в Париж и искам да благодаря за тяхната подкрепа в кандидатурата ми", заяви Жан Тод.

През 2010 година България ще приеме първия си кръг от WRC, като безупречната организация бе поставена като приоритет от Тод. "В календара на WRC има само 12 състезания и фактът, че България е част от него, показва огромната отговорност, която страната трябва да поеме. Пожелавам на организаторите да имат нужната енергия да решат всички проблеми около безопасността", добави още Жан Тод.

Той даде да се разбере, че едва ли скоро ще се проведе кръг от Формула 1 у нас, тъй като от българска страна до момента не е получено нито едно писмо или запитване.