Бившият световен шампион Жак Вилньов разкритикува посоката, която според него Формула 1 следва. Според канадеца „нещата отиват прекалено далеч“ и самият той не разбира какви всъщност са плановете на ръководителите.

За 2014 година в сила влизат напълно нови регулации относно двигателите и аеродинамиката на болидите, които до този момент се посрещат с повече негативни отколкото позитивни мнения. Дори шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун описа първите тестове на пистата в Херес, Испания като „пълен фарс“.

„Наистина не мисля, че от Формула 1 наблюдават случващото се в другите серии или където и да било“, каза 42-годишният Вилньов, който вдигна световната титла през 1997 година с отбора на Уилямс-Рено. „Нещата отиват прекалено далеч, тъй като всичко трябва да мине през реконструкция. В настоящия си вид Формула 1 е доста далеч от това, което шампионатът би трябвало да бъде.“

„Очевидно някой иска ситуацията да бъде такава. Тези хора си имат собствени цели и планове, просто не съм сигурен какво искат да постигнат. Не го разбирам сега, така че нямам представа какъв е планът за модерния вид на Формула 1, наистина не разбирам“, допълни канадецът.