Пилотът на МакЛарън Люис Хамилтън завоюва първата си победа във Формула 1 на пистата „Жил Вилньов” за Гран при на Канада.

След този триумф изненадата на сезона оглави временното класиране с 8 точки пред своя съотборник Фернандо Алонсо.

Състезанието ще се запомни с изключително тежката катастрофа на Роберт Кубица. Полякът изгуби контрол върху болида си и се разби в предпазната стена. За щастие, пилотът на БМВ Заубер се размина само със счупен крак и натъртвания. След прегледа се оказа, че състоянието му е стабилно и няма опасност за живота на Кубица.

22-годишният англичанин стартира от пол-позишън и до края на надпреварата не изпусна челното място. Хамилтън стана едва вторият дебютант с победа през първия си сезон във Формула 1. Преди него това стори единствено Хуан Пабло Монтоя.

Втори финишира Ник Хайдфелд с БМВ Заубер, трети остана Алесандър Вурц с Уилямс. Четвърти завърши Хайки Ковалайнен с Рено, а пети - Кими Райконен с Ферари.

Световният шампион Фернандо Алонсо зае 7-о място, преди него финалната линия пресече Такума Сато със Супер Агури.

Един от основните претенденти за титлата - Фелипе Маса с Ферари, бе дисквалифициран. Причината за наказанието е, че бразилецът е излязъл от бокса при червена светлина, въпреки че до момента се движеше на трето място. Съдбата му последва и Фисикела.

По време на надпреварата в Канада колата за сигурност влиза четири пъти. Освен Роберт Кубица катастрофи претърпяха и Андреа Сутил, Витантонио Лиуци, Кристиан Алберц, а до финиша стигнаха едва 12 автомобила.

Във временното класиране при пилотите води Люис Хамилтън с 48 точки пред двукратния световен шампион Фернадо Алонсо с 40 и Фелипе Маса с 33.

Класиране за Гран при на Канада:

1. Люис Хамилтън - МакЛарън

2. Ник Хайдфелд - БМВ - Заубер

3. Александер Вурц - Уилямс

4. Хейки Ковалайнен - Рено

5. Кими Райконен - Ферари

6. Такума Сато - Супер Агури

7. Фернандо Алонсо - МакЛарън

8. Ралф Шумахер - Тойота

9. Марк Уебър - Ред Бул

10. Нико Розберг - Уилямс

11. Антъни Дейвидсън - Супер Агури

12. Рубенс Барикело - Хонда