Пилотът на BrownGP Дженсън Бътън спечели вълнуващото състезание на Гран при на Бахрейн на пистата „Сехир” и това е трета победа за британеца от началото на сезона.

На второ място остана Себастиан Фетел с Ред Бул, а на почетната стълбичка се качи и италианският пилот на Тойота Ярно Трули, който завърши трети. Четвърти остана Люис Хамилтън с МакЛарън Мерцедес, пети е Рубенс Барикело с BrownGP, шести е Кими Райконен с Ферари, седми Тимо Глок с Тойота, а осми Фернандо Алонсо с Рено.

Състезанието бе доста интересно, като трима пилоти повеждаха колоната, но най-уверен в карането бе Дженсън Бътън, който логично успя да завърши първи със сериозна преднина. Втори на 7,1 секунди остана Себастиан Фетел (Ред Бул), а трети остана Ярно Трули (Тойота).

Пилотът на Тойота Тимо Глок направи отличен старт и от втора излезе на първа позиция. Зад него остана съотборникът му Ярно Трули. Немският пилот Ред Бул Себастиан Фетел поведе след 18 обиколки. Той обаче не бе влизал в бокса, а повечето от пилотите вече бяха направили това. След влизането на пилота на Ред Бул в бокса Бътън се върна на лидерската позиция, а след това не допусна да бъде изпреварен и до края на състезанието имаше комфортна преднина пред съперниците си.

Грешна тактика лиши Рубен Барикело от по-предно класиране, като бразилецът се наложи да влиза един път повече в бокса от своите съперници и все пак успя да намери място сред пилотите, които взимат точки и остана на пето място. Кими Райконен успя да вземе първи точки за отбора на Ферари, като завърши на шеста позиция.

След тази победа Дженсън Бътън продължава да води в генералното класиране с 31 точки, а Рубен Барикело е на второ място с 19 точки, докато Фетел е на трета позиция с 18.

При конструкторите BrownGP води убедително с 50 точки, Ред Бул е с 27.5, а Тойота е с 26.5.

Класиране за Гран при на Бахрейн

1 Дженсън Бътън

2 Себастиан Фетел

3 Ярно Трули

4 Люис Хамилтън

5 Рубенс Барикело

6 Кими Райконен

7 Тимо Глок

8 Фернандо Алонсо

9 Нико Розберг

10 Нелсиньо Пикет

11 Марк Уебър

12 Хейки Ковалайнен

13 Себастиан Бурде

14 Фелипе Маса

15 Джанкарло Фисикела

16 Адриан Сутил

17 Себастиян Буеми

18 Роберт Кубица

19 Ник Хайдфелд

Отпаднал:

Казуки Накаджима