Бившият италиански пилот от Формула 1 и параолимпийски шампион Алекс Занарди е бил преместен в специализиран рехабилитационен център месец, след като получи сериозни травми на главата след инцидент със своето триколело, разкриха от болницата, в която го лекуват.

53-годишният бе поставен в медицинска индуцирана кома и премина три операции в болницата „Санта Мария але Скоте“ в Сиена след инцидента по време на състезание близо до италианския град на 19 юни. Занарди е вдъхновяваща фигура в света на автомобилните спортове и параолимпийски герой, широкоизвестен и позитивен състезател, който се завърна от животозастрашаващите контузии с усмивка.

Болницата заяви в свое съобщение, че седацията му е била прекратена, което е позволило трансферирането в центъра. „Стабилността на генералните клинични условия и неврологичната снимка позволиха прехвърлянето на шампиона в специализиран център за възстановяване и функционална рехабилитация. Следователно, Алекс Занарди беше трансфериран днес до нова сграда“.

Двукратен шампион на Чемп Кар в САЩ, Занарди трябваше да претърпи двойна ампутация на долните крайници над коляното след ужасяваща катастрофа в състезание в Германия през септември 2001. Той се възстанови и се завърна на пистата, преди да се насочи към параколоезденето и да спечели четири параолимпийски златни медала. Папа Франциск му изпрати по-рано миналия месец писмо, окачествявайки живота му като „урок по човечност“.