Тото Волф използвал грешките на Манчестър Юнайтед

Шефът на отбора на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф призна, че е проучвал провалите на Манчестър Юнайтед, за да подобри рекордния си отбор Мерцедес.

24 снимки

Рекордът на Волф от осем последователни титли при конструкторите на Мерцедес е почти несравним в спорта, с изключение може би на рекорда на сър Алекс Фъргюсън на Олд Трафорд.

50-годишният австриец пое управлението на базирания в Бракли отбор във Формула 1 през 2014 г., като спечели първата им титла от 1955 г. насам с Люис Хамилтън и продължи да повтаря постижението през всеки следващ сезон.

Хамилтън и Нико Розберг събраха общо седем титли при пилотите, докато Мерцедес взе осма корона в отборното класиране, въпреки че Макс Верстапен спечели индивидуалната титла през миналия сезон. Тези осем титли правят най-дългата последователна серия в историята на Формула 1, като Ферари успя да спечели само шест последователни шампионата, а сега Мерцедес е трети в списъка за всички времена с общи титли.

Тази поредица обаче изглежда почти сигурно да приключи тази година, като Ред Бул и Ферари са много по-бързи от Мерцедес, но Волф не иска да прави същите грешки като Юнайтед.

Гигантите от Манчестър спечелиха рекордните 13 титли във Висшата лига под ръководството на легендарния мениджър Фъргюсън, но след напускането му през 2013 г. те не се доближиха до това постижение.

Това може да се използва като урок от Волф, който обсъжда клуба в интервю за Financial Times.

„Проучвах защо велики отбори не успяват да повторят страхотните си серии“, каза той във връзка с Юнайтед на Фъргюсън.

„Нито един спортен отбор, в който и да е спорт никога не е печелил осем последователни титли от Световното първенство и има много причини за това, а това, което е в основата, е човекът. Човекът става самодоволен. Не сте заредени с енергия по същия начин, както преди. Може би не си толкова амбициозен.Често получавам въпроса: „Колко трудно е това?“ – обясни австриецът.

„Имах толкова много периоди, толкова много епизоди в живота си, които бих преценил като трудни.Не мисля, че този сезон е непреудолимо предизвикателство по някакъв начин, защото съм имал много по-трудни моменти през целия си живот, не особено във Формула 1, но това всъщност е в зоната ми на комфорт.“

В момента Мерцедес е с 137 точки зад лидера Ред Бул, след горещо начало на новата ера на аеродинамичните правила, слагайки край на всяка потенциална битка за титлата от „сребърните стрели”.

Въпреки това те все пак успяха да натрупат повече подиуми от значително по-бързото Ферари и Волф казва, че процесът на учене е важен:

„Бих казал, че ми е приятно да го греша в момента, защото вярвам, че това е основата за дългосрочен бъдещ успех”.

„Все още сме същата група хора със същата амбиция, енергия, инструменти, финансиране. Може би трябва да коригираме тук и там, защото психологията играе важна роля, но вярвам, че този отбор има всичко необходимо, за да бъде успешен, но без чувство за право. Искам това да е момент, а не по-дългосрочна фаза на невъзможност да се състезавам начело.”, коментира той.

„В известен смисъл ние сме маниаци на контрола. Понякога се чувствам като футболен треньор: има момент, в който не можете да направите нищо повече и трябва да оставите на играчите на терена да свършат работата. Ето защо, когато сте там, имате тези реакции. Понякога трябва да натиснете клапана за освобождаване на налягането.” – завърши шефът на Мерцедес.