Естонецът От Танак с Хюндай i20 спечели три от днешните шест етапа на сняг и лед и увеличи на 24.1 секунди преднината си пред втория Кале Рованпера в генералното класиране на рали Финландия, втори кръг в Световния рали шампионат (WRC).

Танак, който бе начело и след първите два етапа в петък, продължи да се справя най-добре с арктическите атмосферни условия в горите на Лапландия, като особено силно естонецът се представи в сутрешните етапи. Както той сам заяви след края на състезателния ден "следобеда целта ми бе да не правя грешки".

Това позволи на финландеца Рованпера с Тойота Ярис и белгиеца Тиери Ньовил с Хюндай i20 да спечелят седмия и осмия специален етап и да запазят жива интригата за победа и в неделния ден.
Ньовил се движи трети във временното класиране на 25.9 секунди от лидера Танак.

Доста по-сериозни проблеми днес имаше световният шампион Себасетиан Ожие. Французинът заби автомобила си Тойота Ярис в пряспа само 200 метра преди финала на днешния последен тест и загуби над 20 минути, докато се върне на пътя.

Ожие все пак получи компенсация от съдиите, но изоставането му така или иначе е много серизно - над 11 минути от временния лидер.

В неделя на участниците в рали Финландия им предстоят заключителните два етапа с обща дължина от 22,47 километра, които ще се проведат южно от Рованиеми.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.