Рено ще трябва да се изправи пред Световния съвет по моторни спортове на 21 септември в Париж, за да отговаря по обвиненията, че катастрофата на Нелсиньо Пикет от Гран при на Сингапур 2008 е била предизвикана.

При дебюта на Сингапур във Формула 1 Алонсо потегли едва от петнайсета позиция, но веднага, след като напусна бокса при първите спирания, на пистата излезе автомобил за сигурност заради катастрофиралия междувременно Пикет.

Близо една година след инцидента обаче на бял свят са се появили доказателства, които сочат, че става въпрос за умишлено предизвикана катастрофа.

Поради тази причина на 21 септември Световният съвет по моторни спортове ще разпита ключовите фигури в Рено за подробности около инцидента.

„Представителите на Рено ще отговарят на въпроси по няколко обвинения, като в това число и нарушаване на член 151с от Международния спортен кодекс, тъй като пилотът Нелсиньо Пикет и неговият тим са заподозряни в умишлено предизвикване на катастрофа през 2008 г. в Гран при на Сингапур. Целта й е била на пистата да излезе автомобил за сигурност, като по този начин другият пилот на отбора Фернандо Алонсо да получи предимство", гласи изявлението на ФИА.