Собственикът на компанията за енергийни напитки „Ред Бул“ Дитрих Матешиц предупреди, че не е обвързан с Формула 1 за вечни времена. Думите на бизнесменът идват на фона на предстоящото изслушване на жалбата, която неговият отбор подаде срещу дисквалификацията на Даниел Рикардо след края на Гран При на Австралия.

Пилотът на „биковете“ загуби второто си място, след като разследване на стюардите установи, че болидът му е надвишил разрешения дебит от 100 кг гориво на час. От Ред Бул оспориха показанията на горивния сензор.

„Факт е, че датчиците на ФИА (Международната федерация по автомобилизъм) дават грешни показания още от зимните тестове“, коментира Матешиц. „Можем да докажем, че сме спазили ограниченията в Австралия.“

Матешиц и друг път е казвал, че е готов да напусне Формула 1, ако участието му в шампионата не осигурява достатъчно икономически ползи на компанията. „Въпросът не опира само до това дали има смисъл да участваме от икономическа гледна точка, но също така е обвързан със спортните ценности, политическото влияние и такива неща. Това е перспективата, от която оценяваме събитията, но имаме ясни граници на това, което бихме могли да преглътнем“, обясни австрийският бизнесмен.