Трикратният световен шампион Себастиан Фетел постигна нова победа, след като покори пистата „Йеонгам“ в Южна Корея. По този начин Фетел прибави нови 25 точки в актива си и увеличи преднината между себе си и втория в класирането - Фернандо Алонсо - на 77 точки. Така на практика немският пилот почти докосва титлата, а нейното официално спечелване може да се случи още в следващото състезание в Япония.

СНИМКИ: Нищо ново под слънцето - Фетел пак доминира

източник: Gulliver/Getty Images

Днес Фетел бе най-постоянен, а компания на стълбичката на победителите му правиха двамата пилоти на Лотус – Кими Райконен, който завърши на втора позиция и Ромен Грожан, който зае почетното трето място.

Четвърти в днешното състезание финишира пилотът на Заубер Нико Хюлкенберг, а на пето и шесто място се наредиха Люис Хамилтън с Мерцедес и Фернандо Алонсо с Ферари. Изключителен интерес представляваше битката именно между петия и шестия в края на надпреварата. Тогава Алонсо непрекъснато натискаше Хамилтън в опит да заеме по-предна позиция, но така и не успя.

СНИМКИ: Нищо ново под слънцето - Фетел пак доминира

източник: Gulliver/Getty Images

Същевременно, другият пилот на Скудерия - Фелипе Маса - завърши на 9-о място, след като имаше леки проблеми на старта, когато неговият болид бе ударен.

Самото състезание предложи интригуващи моменти от самото начало до края си. Любопитните епизоди „валяха“ един след друг, като на два пъти на пистата се появяваше колата за сигурността, а в един отрязък се наложи и намесата на противопожарния автомобил.

При 29-ата обиколка предното крило на болида на Нико Розберг се счупи и започна да се влачи по пистата. Това наложи спешно прибиране на Розберг в бокса, а поради тази причина Хамилтън не можа да смени гумите си на време. Само няколко обиколки след това Серхио Перес спука гума и тогава на пистата се появи колата на сигурността.

СНИМКИ: Нищо ново под слънцето - Фетел пак доминира

източник: Gulliver/Getty Images

37-ата обиколка се оказа фатална за Марк Уебър, за когото състезаниетп приключи в този момент. Болидът на Адриан Сутил се завъртя и удари колата на Уебър по лош начин, като я изхвърли от пистата. Нямаше как Уебър да продължи, тъй като пламъци бяха обзели част от болида му. Това наложи спешната намеса на пожарната кола, а за втори път в състезанието колата за сигурността трябваше да изпълнява функциите си.

Ето и първите десет места на Гран При на Южна Корея:

1. Себастиан Фетел – Ред Бул

2. Кими Райконен – Лотус

3. Ромен Грожан – Лотус

4. Нико Хюлкенберг – Заубер

5. Луис Хамилтън – Мерцедес

6. Фернандо Алонсо – Ферарди

7. Нико Розберг - Мерцедес

8. Джейсън Бътън – Макларън

9. Фелипе Маса – Ферари

10. Серхио Перес - Макларън