Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер се завръща на пистата, макар и не за постоянно. Следващата седмица в Барселона германецът ще тества болида на Ферари.

"Вероятно ще е само веднъж. Михаел няма намерение да се завръща във Формула 1. Това е част от договора му с Ферари – да помага на отбора с каквото може," заяви говорителката на Шуми.

38-годишният Шумахер се отказа от спорта през 2006 година след 91 победи във Формула 1, което го направи най-успешният състезател в този спорт. През изминалата година той посети няколко състезания в новата си роля на технически съветник на Ферари.

От следващия сезон правилата във Формула 1 се променят, като системата за тракшън контрол и електрониката по болидите ще бъдат премахнати.

"Михаел има голям опит с болиди без електроника и ще направи няколко обиколки, за да даде мнението си", каза още говорителката му.

Въпреки че Шумахер не иска да се завръща към професионалния спорт, босът на Ферари Жан Тод бе категоричен, че той винаги ще е добре дошъл, ако си промени мнението.

„Тод каза, че ако Майкъл има желание да кара болида, то винаги ще бъде удовлетворено,” допълни пресаташето.

Тестовете ще се проведат следващите вторник и сряда на пистата в Каталуния. Михаел Шумахер показа качествата си и през този уикенд, когато подкара шампионското Дукати на Кейси Стоунър след края на сезона в МотоGP на Гран При на Валенсия.