Изпълнителният директор на Макларън във Формула 1 Зак Браун разкри, че е представил 5-годишен план пред всички в отбора, който би трябвало да възвърне на британците статута на традиционна сила. Американецът беше категоричен, че в момента тимът изобщо не е близо до подобно равнище.

През 2018-а Макларън подобри с няколко позиции финалното си класиране сред конструкторите – 6-о място в сравнение с 9-ото от 2017 година, но като цяло формата не беше особено окуражаваща за феновете. Оттеглилият се вече Фернандо Алонсо и Стофел Вандоорн рядко успяваха да прескочат първия етап от съботните квалификации, а точките не бяха много, макар в началото на сезона и двете коли да завършваха без проблем в топ 10.

„Представих 5-годишен план и чрез него смятаме, че ще можем да направим едно пътуване обратно към това да печелим състезания, да се борим за титлата”, каза Браун.

„Мисля, че е от критично значение „Либърти Медия” (собствениците на Ф1 – б.р.) да направи промени в спорта, защото точно в момента, предвид настоящата посока на развитие, е трудно на повече от 2-3 отбора да се борят за титлата. Затова си мисля, че има и неща, които са извън нашия контрол, но да се надявам, че ще можем да окажем влияние. Има нужда от промяна, за да могат повече отбори да са в състояние да печелят състезания и да се борят за титлата.”

„Ние сме си начертали път и инвестиции, едно пътешествие, което цели да ни върне отново начело на стартовата решетка в модерната ера”, допълни Браун.