Най-бързите мъже на планетата си дават среща днес на новия стадион „Уембли” в т.нар. Надпревара на шампионите. Това е събитието, с което се отбелязва краят на сезона в автомобилните спортове. В него участват най-добрите рали и пистови пилоти в света, като те са събрани по двама в своеобразни национални отбори.

След като три поредни години състезанието се състоеше на „Стад де Франс” в Париж, тази година организаторите го прехвърлиха на Острова и положиха пистата на „Уембли”. Надпреварата ще започне в 16 часа българско време, а с най-голям интерес се очаква обратно на трасето седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер. По принцип се изисква участието на един рали пилот и един специалист на писта в отбор, но има и изключения.

Тазгодишното издание ще бъде посветено на легендарния рали пилот Колийн МакРий. Той загина на 15 септември при катастрофа с хеликоптер. Ако бе жив, МакРий щеше да участва заедно със сънародника си – шотландеца Дейвид Култард в един отбор. Сега той ще бъде заместен от брат си Алистър МакРий, който също е пилот.

Михаел Шумахер оглавява немския тим, заедно със Себастиан Фетел. Надеждите на домакините от Англия ще са съсредоточени върху Дженсън Бътън и Анди Приъл.

Останалите участници:

Скандинавия – Том Кристенсен и Матиас Екстрьом

САЩ – Джими Джонсън и Травис Пастрана

Финландия – Хейки Ковалайнен и Маркус Грьонхолм

Норвегия – Петер Солберг и Хенинг Солберг

Франция – Себастиан Бурде и Иван Мюлер