Пилотът на Мерцедес Нико Розберг даде най-добро време в първата свободна тренировка преди Гран При на Бразилия, което е препоследният старт за сезона във Формула 1.

Германецът към момента изостава с 24 точки спрямо лидера при пилотите и свой съотборник Люис Хамилтън, но в днешната сесия успя да го изпревари с две десети от секундата.

Голямата сензация обаче беше представянето на 17-годишният Макс Ферстапен, който завърши на 6-а позиция със своето Торо Росо.

Новият асфалт на „Интерлагос“ очаквано създаде трудности за повечето пилоти с ниското сцепление в началото. С напредването на тренировката обаче резултатите ставаха все по-добри и по-добри.

В крайна сметка Розберг постигна най-бърза обиколка за 1:12,764 минути, с които изпревари Хамилтън, а най-близкият пилот до дуото на Мерцедес имаше пасив от цяла секунда.

Хлъзгавите условия в Бразилия доведоха до няколко излитания от трасета, като Ферстапен стори това на няколко пъти. Големият губеш бе испанецът Дани Хункадея – резервният пилот на Форс Индия – който катастрофира в 8-ия завой и предизвика изваждането на червените флагове 30 минути преди края на сесията.

Пилотът на Макларън Дженсън Бътън пък издържа само една обиколка, след като угасна на завоя при влизането в питлейна.