Рон Денис ще напусне поста си на ръководител на тима от Формула 1 Макларън - Мерцедес на 1 март, съобщи самият той на днешното официално представяне на новия болид на тима в щаб-квартирата на "сребърните стрели" в Уокинг.

Денис, който ръководи британския тим от 1981 година, се отказва на върха, след като Люис Хамилтън стана световен шампион през изминалия сезон. Това бе първа шампионска титла за "сребърните стрели" от 1999 година насам.

Мартин Уитмарш ще поеме ръководството, а Денис ще задържи поста си като изпълнителен директор на "Макларън Груп".

Рон Денис заяви пред медиите: "Дойде времето Мартин да поеме нещата като шеф на тима, така че от 1 март, той ще заеме моята позиция. Аз ще продължавам да ходя на състезанията, не на всички разбира се, но ще бъде там, защото обичам Формула 1. Не гледайте на тези мои думи като на пенсиониране. Точно обратното е, тъй като аз ще работя много по-усилено в други области. Сега ще имам повече отговорности в някои други области на Макларън Груп. Ние сме много гъвкава организация и имаме редица други проекти, включително и развитието на кола за път, а това ще бъде голямото предизвикателство пред мен. Аз ще продължавам да бъда изпълнителен директор на групата. Мисля обаче, че дойде времето да се оттегля и съм сигурен на 100% в това си решение. Това е нещото, което искам да правя занапред".