От 2019 година светът на моторните спортове ще има своята първа автомобилна серия за жени. Тя ще се нарича Формула W и има за цел да даде максимален шанс за изява на дамите.

Инициативата за създаването на сериите е на бившият пилот Дейвид Култард и на инженера на Ред Бул Ейдриън Нюи.

Формула W ще бъде с между 18 и 20 състезатели като те ще бъдат избрани след нещо като кастинг. Той ще бъде със състезателни тестове, а освен тях ще има проверка на физическото състояние и техническото разбиране.

Важно е дамите вече да имат опит в състезателния спорт. Парите няма да имат роля както е във Формула 1. Всички ще карат с еднакви болиди, такива каквито се използват в момента във Формула 3, с 4 цилиндра и двигатели с мощност от 1,8 литра, с около 230 конски сили.

Победителката в сериите ще получава 500 хиляди долара, а общо състезателките ще си поделят 1,5 милиона долара.

Пистите пък ще са такива, които са познати от Формула 1. Всяко състезание ще бъде около 30 минути, а началото трябва да бъде дадено в Германия през май.

Само че самите дами в автомобилния спорт не останаха особено очаровани от инициативата.

"Дълбоко разочарована съм да видя в моя живот такава историческа стъпка назад", заяви състезаващата се в ИндиКар Пипа Ман. "Какъв тъжен ден за моторния спорт. Тези с финансите да помогнат на жените пилоти решават да ги отделят вместо да ги подкрепят."

17-годишната талантлива София Фльорш, която се състезава във Формула 3, също е на такова мнение. „Не се нуждаем от защитена среда, а от равен шанс.”

Сузи Волф, която е член на комисията за жени в моторните спортове към ФИА, подкрепя момичетата: „Смятаме, че най-добрият шанс да видим женските таланти е да участват в смесени състезания.”

Последната от четирите дами, участвали във Формула 1, бе Лела Ломбарди през 1976 година. Тя е и единствената, печелила точки с шесто място.

„Днес Формула 3 и невидимата граница за жени. Най-често не заради липса на талант, а заради липсва на средства”, оправда се Култард.

Във Формула W разходите по пътуване ще бъдат поети от организаторите.