Бърни Екълстоун се оттегли от поста си на директор на Формула 1, докато очаква развитието на съдебния процес срещу себе си. Британецът ще бъде съден в Германия по обвинения за предоставяне на подкуп.

83-годишният бивш пилот отрича да дал подкуп в размер на 27 милиона паунда на немския банкер Герхард Грибковски през 2005 година, когато Формула 1 сменяше собствениците си.

Заради новината, че делото срещу него е насрочено за 23 април в Мюнхен, бордът на директорите в най-комерсиалния автомобилен шампионат се събра днес и Екълстоун обяви пред всички, че се оттегля, докато случаят приключи.

„След дискусия с борда, г-н Екълстоун предложи и бордът прие, че докато делото не бъде приключено, той се оттегля от поста си на директор с незабавен ефект. Поради тази причина той е освободен от служебните си задължения и отговорности до изясняването на ситуацията“, обявиха от Формула 1 Груп.

„Бордът вярва, че в интерес на двете страни, както и на Формула 1 е най-добре г-н Екълстоун да продължи да върши работата си ежедневно, но ще бъде обект на увеличен мониторинг и контрол. Г-н Екълстоун се съгласи с тези мерки“, казаха още от компанията.